Több adót csaltunk tavaly, mint 2012-ben

Jelentősen megugrott tavaly az adócsalás szintje 2012-höz képest az Adótanács becslése szerint. A romániai GDP 16 százaléka vándorolt belső zsebekbe.
Hirdetés

Míg 2012-ben a bruttó hazai termék 13,8 százalékát tette ki az adócsalás szintje, ez az arány 2013-ra 16 százalékra nőtt az Adótanács becslése szerint. Összehasonlításképpen: az oktatásügy az idén a GDP 6 százalékával gazdálkodhat.

Ionuţ Dumitru, az adópolitikai tanácsadással foglalkozó kormányzati szerv vezetője szerint gondok vannak az adók begyűjtésével is, hiszen az adóterheknek csak a 60 százalékát sikerült begyűjteni tavaly.

Az áfacsalás értéke 72 milliárd lej, ebből tíz milliárd az élelmiszerek áfáját érinti. Riasztó adat, hogy  a húskereskedelem 80 százaléka adócsalással történik.

Dumitru szerint a GDP 16 százalékával egyenértékű adócsalás már nemzetbiztonsági kockázatnak tekinthető. A szakember úgy értékeli: széleskörű politikai megállapodásra van szükség az adócsalás visszaszorítására, jóval hatékonyabbá kell tenni az adóhatóságot és csökkenteni kell a bürokráciát.

Hirdetés