Román nemzetiségű elnököt akar a nép

Szász szónak is egy a vége: a románok többsége román államfőt akar. Ez nem túl jó hír Klaus Johannis számára.
Hirdetés

Lehet, hogy Klaus Johannis nagyszebeni polgármester jó egy év alatt szép karriert futott be a román belpolitikában, hiszen a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) való belépése után nem sokkal máris a párt elnöke, de azért az államfői tisztségért vívott csatában mégiscsak egy ledolgozhatatlannak tűnő hátránnyal: nem román.

Ez tűnik ki legalábbis abból a tanulmányból, amelyet az INSCOP közvélemény-kutató készített az Adevărul napilap megrendelésére, és amely szerint a válaszadó nagy többsége azt várja el, hogy a következő államfő román nemzetiségű legyen.

A felmérés aktualitását az adja, hogy novemberben esedékes a következő elnökválasztás, amelynek a megnyerésére Victor Ponta miniszterelnököt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét tartják a legesélyesebbnek, ám ugyanezen felmérés szerint Johannis akár meg is szorongathatja.

Viszont a válaszadók 65,3 százaléka szerint Johannis csak ne szorongasson senkit, mivel nem román. Ennyien gondolják ugyanis úgy, hogy Románia elnöke csakis román nemzetiségű lehet.

Ezek után már szinte mindegy, hogy 87,1 százalék jelentős politikai tapasztalattal rendelkező, 58,3 százalék pedig fiatal államfőt szeretne. Johannis ráadásul ezekben a kategóriákban is hátrányban van, hiszen csak nemrég bukkant fel az országos politikában, és 55 évével jóval korosabb, mint a 42 éves Ponta.

 

Hirdetés