Kellenek a Bánffy-erdők az államnak

A tét nem kicsi: kilencezer hektár erdő. Ezért már háborús bűnökkel is lehet vádolni valakit. A jelen esetben Bánffy Dánielt.
Hirdetés

Ismét megkaparintaná a Bánffy-erdőket a Maros megyei földosztó bizottság. Perújrafelvételt kértek, arra hivatkozva, hogy Bánffy Dániel háborús bűnös volt. Egy olyan bírósági ítéletre alapoznak, amely 1952-ben született Bukarestben. Ez nyolcéves kényszermunkára, valamint az állampolgári jogoktól való megfosztásra ítélte az egykori erdélyi arisztokratát, akinek az állam a teljes vagyonát elkobozta. „Bánffy Dániel erdejét nem államosították, hanem elkobozták, miután az emberiség ellen elkövetett gyilkosságok miatt a törvényszék elítélte. Ezért a 9323 hektárnyi erdő visszaszolgáltatása törvénytelen volt” – magyarázta az Agerpres hírügynökségnek a földosztó bizottság álláspontját a prefektúra jogi osztályának vezetője, Ioana Rus. 

Mindez aljas rágalom, jelentette ki nagyanyja testvéréről Bethlen Anikó. Bánffy Dániel „börtönben ült, mert nem akart együttműködni a nyilasokkal meg a nácikkal” – nyilatkozta a Marosvásárhelyen élő grófnő. A kor dokumentumaiból kiderül, hogy Bánffy Dániel már csak azért sem lehetett háborús bűnös, mert szem előtt tartva az erdélyi érdekeket, 1944 szeptemberében haladéktalan fegyverszünetet követelt. Ezért a nyilasok halálra ítélték, és mindössze a nyilas álruhába öltözött barátainak köszönhetően tudott kiszabadulni a budapesti Margit körúti fogházból.

Az ügyet továbbá bonyolíthatja, hogy a három Bánffy-örökös már rég eladta a több mint kilencezer hektárnyi erdőt. „Jó kezekben van, egy árvaház vette meg. Muszáj volt eladni, mert a számos visszaigénylési pert valamiből ki kell fizetni” – indokolta a család döntését Bethlen Anikó.

Hirdetés