Ponta a legeséleyesebb elnökjelölt, de Johannis szorongatja

Nagyon úgy néz ki, hogy az ország következő elnöke Victor Ponta lesz. Ha csak a német precizitás keresztbe nem tesz neki.
Hirdetés

Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke komoly eséllyel verné meg a jobboldal bármely jelöltjét a novemberi államfőválasztás második fordulójában egy, az INSCOP közvélemény-kutató által készített, hétfőn közzé tett felmérés szerint.

Az Adevărul napilap megrendelésére készített kutatás szerint Ponta legyőzésére Klaus Johannis nagyszebeni polgármesternek, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének van a legnagyobb esélye.

Mivel még sem a PSD, sem a PNL és a Demokrata-Liberális Párt (PDL) fúziója nyomán létre hozni szándékozott új párt nem nevezte meg hivatalosan jelöltjét, a kérdezőbiztosok azt is megkérdezték, kit látnának szívesen jelöltként a szimpatizánsok.

A PSD részéről 62,9 százalék indítaná Victor Pontát, és csupán 31,7 százalék Vircea Geoană szenátort, a párt egykori elnökét, aki a 2009-es elnökválasztáson alulmaradt Traian Băsescuval szemben.

A másik oldalon 66,1 százalék indítaná Klaus Johannist Crin Antonescu korábbi PNL-elnökkel szemben, akit csupán 33,9 százalék támogat.

Az első fordulóban a válaszadók 43,6 százaléka támogatná Pontát, a második Klaus Johannis lenne 31,2 százalékkal. A harmadik helyen Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő, a Polgári Erő elnöke áll 9,6 százalékkal. Őt Călin Popescu Tăriceanu volt kormányfő követi 4,5 százalékkal, míg Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a voksok 3,5 százalékát kapná.

Ponta a második körben minden jelöltet legyűrne, de Johannissal szoros lenne a verseny: 52,8 százalék választaná a jelenlegi kormányfőt, míg 47,2 Johannist. A július 1. és 6. között, 1055 személy megkérdezésével készült felmérés hibahatára 3 százalékos, vagyis előfordulhat, hogy Johannis megnyeri az elnökválasztást.

Hirdetés