Klúzsból Kolozsvár: bírói döntés a magyar felirat mellett

Bírói döntés született arról, hogy Kolozsvár helységnévtábláin szerepelhet magyar felirat. A pert egy nagyon hosszú nevű holland alapítvány indította. Nem állnak meg itt, ami a kisebbségi jogvédelmet illeti.
Hirdetés

Hosszú évek óta érdekvédelmi szervezeteinknek nem sikerült elérniük politikai síkon, hogy Kolozsvár bejáratainál magyarul is ki legyen írva a város neve. Most a külföldön bejegyzett European Committee Human Right Hungarians Central Europe Alapítvány a bíróságon szerzett érvényt a többnyelvűségnek – igaz, még csak első fokon.

A Maszol közlése szerint a friss bírósági végzés arra kötelezi az önkormányzatot, hogy Kolozsvár magyar nevét is tüntesse fel a helységnévtáblákon. Ez eddig azért nem volt lehetséges, mert a hatóság arra hivatkozott, hogy a vonatkozó román törvény csak a húsz százalékos jelenlét fölött kötelezi a magyar nyelvű feliratot.

Még fellebbezhet az önkormányzat 

Landman Gábor, a European Committee Human Right Hungarians Central Europe Alapítvány elnöke a strasbourgi Kisebbségvédelmi Keretegyezményre hivatkozva indított peres eljárást, amit meg is nyert első fokon. Az önkormányzat a per során nem védekezett, de a tárgyalás lezajlása után levelet váltott az alapítvánnyal kifogásolva a kezdeményezést.
 
Az alapítvány közel harminc községben indított be hasonló pereket, és máris szép eredményeket értek el.  
 
A többnyelvűséget szavatoló jogszabály egyébként 1996 óta létezik, 2008-ban pedig Románia is ratifikálta a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartáját. 
 
Fotó: gazetadecluj.ro

 

Hirdetés