Szabadesésben hulltak a díjak Pálfi György filmjére

Újra hasít a magyar film: ezúttal Karlovy Vary-ban hullott díjeső egy magyar alkotásra.
Hirdetés

Újabb magyar filmsiker: Pálfi György Szabadesés című, versenyprogramban bemutatott filmje elnyerte a legjobb rendező díját és a zsűri 15 ezer dolláros pénzjutalommal járó különdíját is a 49. Karlovy Vary-i filmfesztiválon szombaton este. Utóbbit a rendező Pusztai Ferenc producerrel megosztva kapta. A Szabadesés egy rövid szkeccsekből álló, groteszk humorú film, amelyben egy ház lakóinak titkos vágyai és szorongásai elevenednek meg. A fesztivál két hivatalos díja mellett a Szabadesés megkapta a mintegy ezerkétszáz mozit tömörítő Europa Cinemas hálózat elismerését, az Europa Cinemas Labelt is. A díj, amelyről moziüzemeltetőkből álló nemzetközi zsűri döntött, jelentős előnyt biztosít a film forgalmazásakor a hálózatban, melynek magyar tagjai is vannak.

A szerény költségvetésű Szabadesés elkészültét Pálfi közösségi filmezésnek nevezi, a példátlanul fényes alkalommal álljon is itt legfőbb alkotótársainak neve, akik a rendezőhöz hasonló odaadással és lendülettel vettek részt a megvalósításban: Molnár Piroska, Benedek Miklós, Nagy Zsolt, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza, Trill Zsolt, Bordán Irén a színészek között, Pohárnok Gergely operatőr és Pusztai Ferenc producer.

A hivatalos díjakról döntő öttagú nemzetközi zsűri elnöke idén Luis Minarro spanyol rendező-producer volt, a fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt a grúz George Ovashvili Simindis kundzuli (Kukoricasziget) című filmjének ítélték oda. Tavaly ezt az elismerést Szász János A nagy füzet-e kapta.

Kép: nepszava.hu

 

Hirdetés