Miorica, jaj, lészen neked baj!

Aki éppen most járja a Retyezátot, vagy oda igyekszik, szerezzen be egy argentin vérebet és egy Winchestert. Nem a juhoknak kell. Azok mind halottak. A medvéknek, akik a juhokra járnak.
Hirdetés

Mitikus tragédia történt a minap a Retyezátban, a Nemzeti Park környékén. Csak ezúttal nem a csobánra sújtott le a végzet, hanem mioricák százaira.

Az úgy volt, hogy két juhász terelgette nyáját, fújta furulyáját. Baj egy szál se volt velük, hiszen feltehetően mindketten móduvánok. A juhokkal se, azok legeltek, mint a gép. Baj az időjárással volt, mint mindig. Jött a vihar, meg a villám, meg a köd. A juhászok hazafelé vették az irányt, mert a Retyezátban ilyenkor még a kutyát se hagyják kint. Csakhogy jött még egy baj. A medve. Szépen rátámadt a nyájakra a ködben. A mioricák megrémültek, s ereszd, lefele. Csakhogy a lefele egy szakadékban végződött, és a nyájak igazi, monumentális Sergiu Nicolaescu-filmbe illő módon leugráltak, egymást taposva.

A mérleg: körülbelül négyszáz döglött és sebesült miorica. A juhászok állítólag olyan száz, még élő juhot összeszedtek. A következő baj az, hogy a rengeteg hulla odavonzotta a környék medvéit. 

És akkor, a minket, embereket érintő probléma. A tragédia helyszínéhez közel jó néhány hegymászóösvény vezet el. Sok vérszagra gyűlő medvével megtűzdelt ösvény. 

Tehát, megismételjük. Vándor, ki a Retyezátban jársz, vagy oda iparkodsz, vigyél magaddal ebet, fegyvert, vagy esetleg fordulj meg, és irány a tengerpart!

Hirdetés