Terrorelhárítók fogadták Kolozsváron az izraeli járatot

Állig felfegyverzett kommandósok felügyelik a kolozsvári repülőteret. Hetente két napon, amikor a reptér Tel Avivból fogad járatot.
Hirdetés
Fegyveres terrorelhárító egység jelent meg pénteken a kolozsvári reptéren a Tel Aviv – Kolozsvár, Kolozsvár – Tel Aviv járatok menetrendjéhez igazítva – írta meg a citynews.ro hírportál egy olvasójának tudósítására és képeire hivatkozva.
 
A kommandósok a biztonsági zóna előtt is járőröztek, ahova bárki bemehet.

A nemrég Avram Iancura keresztelt repülőtér 

illetékesei a portálnak megerősítették, hogy az Izrael és a Gázai övezet között ismét kitört háború miatt fokozták a biztonsági intézkedéseket a reptéren. Ezeket az intézkedéseket hétfőnként és péntekenként léptetik életbe az említett járat érkezésekor.
 
A külügyminisztérium kedden fokozott veszélyre figyelmeztetette az Izraelbe és a palesztin területekre utazni kívánókat, gyakorlatilag eltanácsolta azokat, akiknek nem feltétlenül muszáj odautazniuk.

Eközben Izraelben

Az izraeli hadsereg készen áll a szárazföldi bevetésre a Gázai övezet ellen, csak a politikai döntésre vár – közölte pénteken az izraeli hadvezetés. A vezérkar szerint a hadművelet kiterjesztése nagyban segítené „a terror infrastruktúrájának” felszámolását az övezetben. A következő 36 óra kritikus lesz. 
 
Beni Gánc vezérkari főnök szerint a gázai fegyveres szélsőségesek rakétáinak ezrei sérültek meg az elmúlt napok légicsapásai következtében az övezetben, több százzal pedig hiába próbálkoztak, nem tudták kilőni. 
 
A palesztinok beszámolói szerint legutóbb három lakóházat támadtak, ahol meghalt egy 65 év körüli férfi, egy társa pedig súlyosan megsebesült. A negyedik napja tartó hadművelet palesztin áldozatainak száma már meghaladta a százat.
 
Gázai övezet MTI ábra
 
Közben Izraelt is folyamatosan lövik az övezetből, s mint eddig is, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vállalta magára a rakétatámadásokat, amelyek Béer Sevát, Asdódot, Netivotot és Ofakimot vették célba. 
 
Izraelben a közelgő szombat előtt a vallási hatóságok megtiltották az imádkozást a rakéták veszélyeztette területek azon zsinagógáiban, ahol nincs óvóhely. Az izraeli rádió üzemeltetni fogja a háborúban szokásos ún. „néma rádiókat” a szombat idején. Az adók ilyenkor működnek, de műsort nem sugároznak, hanem csak veszély esetén szólalnak meg, az óvóhelyekre szólító figyelmeztetéseket és sürgős polgári védelmi közleményeket leadva.

Hirdetés