Huszonöt éves a bálványosi folyamat

A 25. Tusványos nemzetpolitikai jelentőségéről és legfőbb üzeneteiről tartottak ma sajtótájékoztatót Budapesten. A program egyelőre nem nyilvános, de a szervezők azt ígérik, hogy „szivárogtatnak”.
Hirdetés

Tíz nap múlva startol Erdély legrégebbi fesztiválja, az idén 25. születésnapját ünneplő Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. Történetekből történelem – ez a közel egyhetes közéleti műhelyként is üzemelő diáktábor idei mottója, mely jelzi, nem lesz nosztalgiából hiány. A tábor legfontosabb nemzetpolitikai üzeneteit Németh Zsolt és Szilágyi Zsolt alapító atyák ismertették mai budapesti sajtótájékoztatójukon.

A magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Tusványos számlájára írja, hogy a külhoni magyarság ügye és a nemzeti elkötelezettség szinte szinonimává vált. Véleménye szerint a rendezvény hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz nemzedéke, a rendszerváltó nemzedékek, valamint a külhoni magyar társadalmak és elitek között intenzív kapcsolat jött létre. Ezen találkozók keretében születtek meg az első autonómiakoncepciók, és Tusványosnak köszönhető az is, hogy „Erdély divatba jött” az anyaországban.

 
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke elmondta: a nemzetiségek közötti párbeszéd, valamint a Kárpát-medencei magyar összetartozás érzetének kialakulásában kiemelkedő szerepe van Tusványosnak. A rendezvény kormányok politikáját, politikusokat tudott befolyásolni, és számos, nemzetpolitikai szempontból fontosnak tekinthető kérdésre született válasz a fesztivál keretei között – vélekedett.
 
A július 22-27. között zajló Tusványoson a közéleti és politikai előadásokon, kerekasztal-beszélgetéseken kívül, kulturális előadásokra, foglalkozásokra és esti koncertekre is sor kerül.
 
Fellépnek: az Intim Torna Illegál, a Tankcsapda, a Quimby, a Heaven Street Seven, a Kiscsillag, a 30Y, Rúzsa Magdi, az Edda, a PASO, Vad Fruttik, Baricz Gergő, valamint a kihagyhatatlan ROLE.
 
A nagyszínpados koncerteken kívül még két helyszínen lesznek koncertek: a MISZSZ színpadán erdélyi és anyaországi garázszenekarok mutatkoznak be, míg a DEPO/DESIGN TERMINAL színpadán többek között fellép az Ethnofil, a Stereotrombon, a Nomád, Szakos Andrea és a Karmapirin, továbbá az Anima Sound System. 
 
Fotó: MTI

Hirdetés