Nem fog figyelni minket a Nagy Testvér

Már az Európai Unió is eltörölte, a román alkotmánybíróság pedig másodszor is elutasította, így most már biztosan nem kell tartanunk az adatmegőrzésről szóló úgynevezett „Nagy Testvér” törvénytől.
Hirdetés

Mint ismeretes, a tavaly kihirdetett jogszabály arra kötelezte a telefon- és internetszolgáltatókat, hogy fél évig tárolják, és szükség esetén a bűnüldöző szervek rendelkezésére bocsássák előfizetőik hívásainak és levelezésének minden adatát, a tartalom kivételével. A civil társadalom által bírált jogszabály első változatát 2009-ben már elgáncsolta a román alkotmánybíróság: ekkor az európai uniós irányelv gyakorlatba való átültetésének késése miatt az EU be is indította Románia ellen a kötelezettségszegési eljárást. Most a törvény kisebb módosításokkal elfogadott új változata is elbukta a normakontrollt. Időközben azonban, ez év áprilisában az Európai Unió Bírósága érvénytelenítette az adatmegőrzési irányelvet, arra hivatkozva, hogy a jogszabály széles körű és különösen súlyos beavatkozást jelent a magánélet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez fűződő alapjogba.

Romániában több szempontból is kifogásolták a törvényt. A mobilszolgáltatók anyagi megfontolásból tiltakoztak ellene (ugyanis a hívásindítás, illetve a hívásfogadás helymeghatározásának tárolása többletkiadást jelent számukra), míg az emberjogi szervezetek a levéltitok megsértését, az ártatlanság vélelmének felfüggesztését látták az adatgyűjtésben. Az oknyomozó újságírók ugyanakkor azt kifogásolták, hogy az adatmegőrzési irányelv miatt már nem garantálhatnak névtelenséget információforrásaik számára.

Hirdetés