Június eleje óta tart a szívek harca a Minority SafePack-ügyben

Kész tények elé állítottak – rótta fel Kelemen Hunor a román külügynek, hogy az RMDSZ ellen lépett perbe. Amúgy június eleje óta zajlik a huzavona.
Hirdetés

 

Június negyedikén értesült arról Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, a román kormány miniszterelnök-helyettese, hogy a külügyminisztérium belépett az Európai bizottság oldalán abba a perbe, amelyet az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ indított a brüsszeli testület ellen. Kelemen ezt az RFI rádiónak nyilatkozva mondta el.

Kelemen elmondta: június negyedikét követően előbb victor Ponta miniszterelnökkel tárgyalt, majd Titus Corlăţean külügyminiszterrel hármasban is megvitatták az ügyet. „Nem egyeztettek velünk, és ez a külügyminiszter legbosszantóbb lépése. Úgy vélem, hogy amennyiben koalíciós partnerek vagyunk, az ilyen helyzetekben egyeztetés szükséges. A párbeszéd azonban nem történt meg, kész tények elé állítottak” – rótta fel Kelemen

Mint ismeretes, Kelemen szombaton ultimátumot adott a kormánynak, mondván: vonja vissza a perbe lépési nyilatkozatot. A pert egyébként a FUEN azért indította, mert az EB illetékesség hiányára hivatkozva elutasította a Minority SafePack nevű polgári kezdeményezés érdemi tárgyalását. A csomag célja az, hogy uniós szinten szabályozzák a kisebbségi jogvédelmet a jelenlegi tagállami szint helyett. Az EB viszont azzal pattintotta le a beadványt, hogy a kisebbségi ügyek tagállami hatáskörbe tartoznak, és ezt az álláspontot képviseli Románia is.

Kelemen Hunor ennek kapcsán úgy vélte: az évek során néha megtörténik, hogy az államok álláspontja módosul bizonyos kérdésekben. „Huszonöt év után a román állam is módosíthatná magatartását, nem kellene 50 millió, valamely nyelvi, etnikai vagy nemzeti kisebbséghez tartozó uniós állampolgárral hadakoznia. Ebből a szempontból úgy vélem, hogy a román állam és a külügyminiszter álláspontja túlhaladott” – ecsetelte Kelemen.

Hirdetés