Corlățean: állami szuverenitás kérdése a kisebbségvédelem

Keményen odamondott a román diplomácia vezetője. Ha minden a szavai szerint alakul, távozni fog az RMDSZ a kormányból. Legalábbis, ugye, azt mondták.
Hirdetés

Románia meg akarja előzni, hogy az Európai Unió Bíróságának joggyakorlata révén uniós hatáskörbe kerüljenek a tagállamok szuverenitását érintő olyan kérdések, mint a kisebbségekhez tartozók jogainak védelme – közölte szombaton Titus Corlățean tárcavezető nyilatkozatát idézve a román külügyminisztérium. Corlățean ezzel magyarázta azt, hogy Románia az Európai Bizottság oldalán lépett be az etnikai, és nyelvi közösségek jogairól szóló európai polgári kezdeményezések elutasítása miatt a luxemburgi bíróságon indított perekbe.
Ezek egyikét, a Minority SafePack nevű kezdeményezést – mint ismeretes – az RMDSZ az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójával (FUEN) közösen dolgozta ki. A szövetség kilátásba helyezte a bukaresti a kormánykoalícióból való kilépését
, ha Románia nem száll ki a luxemburgi perből. A Minority SafePack nyelvi, oktatási, kulturális kérdésekben, a regionális politikában, a kisebbségek európai parlamenti jelenlétének kérdésében, a diszkriminációellenesség, a médiaszabályozás és a támogatáspolitika területén javasolt intézkedéseket az EU-nak. Korábban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Ennek az európai polgári kezdeményezésnek a bejegyzését is elutasította az Európai Bizottság, a döntés ellen indított luxemburgi perbe pedig Románia szintén az EB oldalán lépett be.  Magyarország mindkét esetben a kezdeményezők oldalán lépett be a perbe.
A román diplomácia vezetőjének szombati nyilatkozata két polgári kezdeményezésre utal, de konkrétan csak az RMDSZ-féle javaslatot említi. Corlățean hangoztatta: mindkét, etnikai és nyelvi kisebbségekre vonatkozó polgári kezdeményezést a tagállamok nemzeti hatáskörére való tekintettel utasította el az EB. Románia támogatja azt a „korrekt elvi álláspontot”, hogy az EU nem illetékes ebben a témában – tette hozzá.
„Ebben a jogi procedúrában az EU – Románia által is helyeselt – álláspontja ütközik a perbe belépő Magyarország álláspontjával, amely az Európai Unió révén kívánja megvalósítani azon célkitűzését, hogy az uniós országokban élő magyar etnikai kisebbségek nemzetközi gyámjává váljék” – fogalmazott Corlățean.  Megjegyezte: Románia következetes álláspontja állami ügy, nem pedig személyes presztízskérdés, így nem lehet alku vagy politikai kompromisszum tárgya. A külügyminiszter ezzel az RMDSZ-nek üzent, amely azt követelte Victor Ponta miniszterelnöktől, hogy Románia lépjen ki a Minority SafePack ügyében indult luxemburgi perből.

Hirdetés