Eddig is tudtuk: nincs aranyéletük a munkavállalóknak Romániában

Tanulmány született arról, milyen rabszolgasorban élnek az átlag keresettel rendelkező romániai munkavállalók. Ön is ebbe a kategóriába tartozik? Tudjuk, mire költi a pénzét!
Hirdetés

Ne szaladjunk előre, először is lássuk, hogy milyen képet fest a tanulmány az átlagos romániai munkásemberről.

Főhösünk:
  • 35–40 év közötti
  • városon él
  • házas
  • középfokú végzettsége van
  • a magánszektorban dolgozik
  • 1500–1700 lej közötti bére van.    
A tanulmány szerint főhősünk jövedelmének 80 százalékát számláinak kifizetésére, adóra, bankrészletre és a mindennapi megélhetésre költi.
 
Milyen következtetések vonhatóak le?
 
A tanulmányt kidolgozó KeysFin üzleti információszolgáltató elemzői szerint a munkavállalók aránya a nyugdíjasokéhoz képest jelentősen csökkent. Míg 1990-ben 8,1 millió alkalmazottra 3 és fél millió nyugdíjas jutott, most arányuk majdnem egyenlő. 5,7 millió munkavállaló és 5,3 millió nyugdíjas van az országban. A KeysFin szerint ilyen ütemben 10 éven belül az államnak nem lesz pénze nyugdíjakra, így jelentős hiteleket kell felvennie, hogy a deficitet pótolja. A helyzetet tovább rontja, hogy az ország lakossága elöregedőben van: tíz éven belül annyian leszünk, mint 1946-ban, azaz mintegy 16 millióan.
 
Jelenleg egyébként az átlagkereset 1735 lej, és ez 2017-ig legfeljebb 200 lejjel fog növekedni. Az elemzők szerint Romániának sürgős lépéseket kell tennie a gazdaság felpezsdítésére, ellenkező esetben nem állíthatóak meg a negatív folyamatok.  
Fotó: http://cronicavj.ro/

Hirdetés