Továbbra sem kellenek Floreának a kétnyelvű utcanévtáblák

Marosvásárhely polgármestere szerint a közigazgatási törvény nem teszi lehetővé kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, pont úgy, ahogy tiltja, hogy a közlekedési táblák kétnyelvűek legyenek.
Hirdetés

Miközben Marosvásárhely magyarsága azt várja, hogy beteljesüljön Peti András alpolgármesternek a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó ígérete, Dorin Florea polgármester azt hangoztatja: a közigazgatási törvény nem teszi lehetővé, hogy a megyeszékhelyen kétnyelvű utcanévtáblákat helyezzenek ki. Arra az újságírói kérdésre, hogy miután a hétvégén a helyére került a Dr. Kozma Béla kétnyelvű tábla, ezután is ilyen iramban és módon fogják „szotyogtatni” a román és magyar feliratú utcanévtáblákat, vagy egyszerre helyezik ki őket. Dorin Florea  kijelentette: „a Peti-táblácskákat (plăcuţele lui Peti) nem fogják kitenni”.

Megismételte, amit korábban is mondott: a közigazgatási törvényben nem szerepel a kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó előírás, s a városháza pontosítást kért ez ügyben a szakminisztériumtól. Azt a választ kapták, hogy a törvény nem teszi lehetővé kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezését, pont úgy, ahogy tiltja, hogy a közlekedési táblák kétnyelvűek legyenek. „Az RMDSZ-en belül nézeteltérések vannak a kétnyelvű táblák kihelyezését illetően, és Peti András próbál mindenkinek megfelelni. Sajnos vannak olyanok, akik csak a feszültséget akarják szítani a románok és a magyarok között, ezért nyilatkoznak állandóan a kétnyelvű táblákról és az Unirea Főgimnázium beolvasztásáról. A politikusoknak nem kellene beleszólniuk a közigazgatási ügyekbe és a tanügybe sem” – mondta Florea.

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO) vezetője, Szigeti Enikő viszont a Székelyhon érdeklődésére ismételten leszögezte: Románia aláírta a Kisebbségi Nyelvek Európai Chartáját, amelyben a helységnevek  kétnyelvű feliratozása, használata tételesen szerepel. A háttérjelentések nyomán a szakértők  pontosítottak: a földrajzi helységnevekre vonatkozó részek érvényesek az utcanévtáblákra is. Példa is volt, az utcanévtáblákon helyesen így kell szerepelniük a neveknek: str. Justiției/ Bíróság utca.

„Az országban számos településen, Maros megyében például Mezőbándon és Marosszentgyörgyön a helyi önkormányzatok határozatot fogadtak el a kétnyelvű táblákról, s mivel a prefektus nem támadta meg, életbe tudták ültetni. Ha a prefektus nem támadott meg egy ilyen fontos, a kétnyelvűségre vonatkozó határozatot, azt jelenti, hogy az törvényes. Ha a szomszédos településeken megfelelő volt, akkor Marosvásárhelyen is törvényes lenne.”  

Hirdetés