Birtokba venné Kolozsvár Mátyás király szülőházát

Díszőrség is állhatna – természetesen 15. századi egyenruhában – a közismert épület előtt, ha bejön az önkormányzat terve.
Hirdetés

Átvenné Mátyás király szülőházát a képzőművészeti egyetemtől a kolozsvári önkormányzat, az épülettel az idegenforgalmi kínálatot bővítené a 2021-es Európa Kulturális Fővárosa címre pályázó városvezetés.  Horváth Anna, a kincses város alpolgármestere a Krónikának elmondta, már három hónapja folytatnak tárgyalásokat az ingatlant jelenleg birtokló kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem (UAD) vezetőségével, az önkormányzat ingatlancserével szerezné meg Mátyás király szülőházának tulajdonjogát.

Az elöljáró elmondta: turisztikai információs központot szeretnének működtetni a Mátyás-házban, de a tervek között díszőrség állítása is szerepel, amely természetesen Mátyás korabeli egyenruhában vigyázna majd az épületre.

Radu Solovastru, a képzőművészeti egyetem rektora a Ziua de Cluj napilapnak megerősítette, hogy az önkormányzat igényelné az épületet. „Kérni fogjuk az épület hivatalos árbecsülését, hogy tudjuk, mihez tartsuk magunkat. Az ingatlan felújítása kétségkívül belekerül néhány millió euróba. Másrészt az egyetemünk főtéri adminisztrációs központját az önkormányzattól béreljük, amely nemrég meghosszabbította a bérleti szerződésünket, így nem tudom, hogyan utasíthatnánk vissza a város ajánlatát” – magyarázta a rektor. Hozzáfűzte, az önkormányzat a szállítási szakközépiskola volt kollégiumi épületét ajánlotta fel a Mátyás-házért cserében, ezt azonban nem tartják méltányos ajánlatnak.

Mint ismeretes, Mátyás király szülőháza Kolozsvár legrégebbi emeletes háza, az 1440-es években Méhffi Jakab jómódú szőlősgazda tulajdonában állt, rendszerint nála szállt meg Szilágyi Erzsébet. 1443. február 23-án (az emléktábla felirata szerint március 27-én) itt született Hunyadi Mátyás.

Kép: www.sikeradio.hu

Hirdetés