Bekerítették Billy-t

Kora reggel ketreccé vált a kolozsvári Főtér. Nem, nem arról van szó, hogy ide zárjuk Billy Idolt, és el se eresztjük, hogy aztán mi mutogathassuk, míg világ a világ.
Hirdetés

Az Amprenta reklámügynökség a legcselesebb koncertszervező, akihez eddig szerencsénk volt.

Nem veszik a jegyeket a megvénült sztár koncertjére? Sebaj: ejti a drága helyszínt, és bagóért közteret – mit közteret, Főteret! – bérel magának.
 
Exkluzivitás kéne azoknak, akik jegyet vásároltak? Sebaj: bejelenti, hogy négyméteres falat húz a Főtérre a koncert köré.
 
Rinyálnak a civilek, hogy mégis hogy képzeli azt, hogy megfosztja a városlakókat a köztér használatától? Esetleg ellenakciókat helyeznek kilátásba? Sebaj, az Amprenta már reggel hétre körbekeríti a Főtér egész gyalogos részét, nehogy valaki odaláncolja magát egy padhoz, és kínos jelenet árán sikerüljön csak eltávolítani a koncert helyszínéről.
 
Így aztán arra ébredt ma Kolozsvár, hogy a Főtere úgy néz ki, mint egy tyúkketrec. Mely tény mellett természetesen a helyi mémgyár se tudott szó nélkül elmenni.
 
Ketrec by Szakáts István
 
Az Egyesülés Ketrece | Kép: Szakáts István
 
A kerítés legalább nem négy, csak két méter magas lett, délig átlátszó, délután már csak áttetsző. Mert közben bevonták fekete hálóval, talán hogy ne látszodjon, hány zöldmellényes biztonsági ődöng a színpad előtt, vagy hogy pihenik ki a szervezők a babzsákokon a kerítésállítás fáradalmait.
 
A kerítésen belül kordonok határolnak még szűkebb tereket, ami egészen addig talányt jelentett, míg nem kereskedelmi szempontok szerint gondoltam a koncertre. Mert aztán eszembe jutott, hogy ezekkel a kordonokkal választják el az olcsóbb jegyeket vásárló csórókat a drágább jegyekkel fényt űző VIP-ektől. Ami a stadionban a színpadhoz közelebbi és távolabbi szektorok közötti különbség, az itt a kerítések hierarchiája.
 
A fagyis standot természetesen a kerítésen kívül hagyták, idén ez az egyik legmelegebb nap, nem lett volna jó biznisz bezárni a kerítés mögé. Amelyen épp a fagyis mellett volt egy rés, de aki ott belézengett, pár perc múlva kirakták a biztonságiak. Közben folyt a hangolás és a mikrofonpróba, amitől mindenki elborzadt, aki elhaladt a tér mellett, és pont egy hangerősebb szakaszt fogott ki. 
 
Billy Idol párnák
 
 
Billy Idol koncert helyszíne
 
Ezek nem fantombringák, hanem a Kolozsváron ma legjobban őrzött kerékpárok.
 
A turisták többségét sem irigyeltük. A kolozsvári turisták többsége ugyanis magyarországi, aki megáll itt egy fél napra, hogy lefényképezze a Szent Mihály-templomot és Matyit, ebédeljen egyet, majd továbbmenjen Székelyföld felé.
 
Ma szopóágra kerültek, mert Matyit csak távolról és elkerítve lehetett fotózni, és ha azért ültek volna ki egy főtéri teraszra, hogy ebéd közben is élvezzék a városközpontot, panoráma helyett csak egy fekete hálót kaptak. Amelyen cserébe átcsillogott a színpad fémváza.
 
Az igazán cinikus i-re délután tették fel a pontot, vagyis a főszponzor molinóját a kerítésre:
 
Billy Idol Seenow
 
Seenow! Nem látja? Na látja!
 
Ennél katarktikusabb maga a koncert sem lehet. Ami a hangpróbák alapján olyan hangos lesz, hogy az egész város fogja hallani.
 
Hányan fogják a helyszínen hallgatni? Itt meg lehet nézni. (Sőt hallgatni is. 🙂
 
És hogy mit csinálnak az eddig tiltakozó civilek? Még nem döntötték el. Vasárnap tollasoztak egyet a téren, és hálónak olyan bannert választottak, amire azt írták: Egyesülés tere – amíg a kerítés el nem választ. Csütörtökön vagy pénteken talán tüntiznek egyet a városháza előtt. Kár, hogy addigra már lecseng a buli.

Hirdetés