Folytatódik a Csíkszereda vs. rendőrség állóháború

Pénteken tanácsülés. Állásfoglalás várható.
Hirdetés

Felháborítónak tartja a Magyar Polgári Párt (MPP) csíkszeredai szervezete azokat az anyanyelvhasználattal kapcsolatos kijelentéseket, amelyeket Fekete Kászoni Titus helyi rendőrparancsnok fogalmazott meg a megyeszékhely önkormányzatának küldött válaszlevelében. Mint ismeretes, a rendőr-főfelügyelő levelében azt írta, szerinte a rendőrségre nem vonatkoznak azok a törvények, amelyek a kisebbségek anyanyelvhasználatát szabályozzák  Romániában.

A polgári párt csütörtöki közleményében úgy fogalmazott, a rendőrségnek nem az a feladata, hogy a törvény által előírt anyanyelvhasználatra szóló kisebbségi jogok gyakorlati alkalmazását értelmezze, hanem az a dolga, hogy „megértse a közösség problémáit és megértesse, illetve betartassa a törvény által előírt jogszabályok rájuk vonatkozó részét”. Az MPP szerint az együttélés feltételeit nem a törvényeknek kell előírniuk, elsősorban az egymás tiszteletén és elfogadásán alapuló jóindulaton múlik.

A téma kapcsán egyébként Fülöp Árpád Zoltán tanácsos, az önkormányzat helyi közigazgatási szakbizottságának elnöke úgy nyilatkozott, a csíkszeredai önkormányzat nem kapott érdemi válaszokat a rendőrségnek elküldött kérdéseire.

„Állásfoglalást fogalmazunk meg ezzel kapcsolatban, és ezt a pénteki tanácsülésen kellene elfogadnia a testületnek. Sajnos az történt, amire számítottunk, kitérő válaszokat kaptunk” – mondta az önkormányzati képviselő, aki reméli, hogy a rendőrség képviselőivel szemtől szemben, érdemi vitát is tudnak majd folytatni a felmerült problémákról.

Mint arról beszámoltunk, Csíkszeredában feszült viszony alakult ki a rendőrség és a város vezetői között. Egy rendőrök által okozott, három halálos áldozatot követelő márciusi autóbaleset után Ráduly Róbert polgármester lemondásra szólította fel a megyei rendőrparancsnokot. Ugyanakkor 19 kérdést tartalmazó levelet küldtek május 9-én a csíkszeredai rendőrkapitányságnak.

 

 

Hirdetés