Budapesten hódít a székely gasztronómia

Ha valaki pesti, vagy csak éppen ott jár a hétvégén, érdemes lesz kilátogatni pénteken és szombaton a Fény utcai piacra.
Hirdetés

Közvetlenül a termelőktől Budapestre szállított, székelyföldi kézműves élelmiszereket kínál pénteken és szombaton a budapesti Fény utcai piacon a Székely ízek vására

Lukács Csaba, a szervező Székely Szeretetszolgálat Alapítvány elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta, a rendszerváltás idején óriási szimpátia élt Erdélyben az anyaországi termékek iránt. „Ezt a magyar cégek ki is használták, az azonban már nem fair, hogy többnyire multiként viselkedtek, a hasznot hazahozták, így nem épültek ki olyan termelői kapacitások, amelyek bevonták volna a helyi termelőket” – jegyezte meg.

Hozzátette: Erdély a magyarországi gyártók kiváló piaca lett, közben azonban a székelyföldi termelők tönkrementek. „Nekik szeretnénk segítséget adni, ezért elkezdtük feltérképezni közülük azokat, akik hagyományos termékeket állítanak elő prémium minőségben” – szólt a most induló kezdeményezésről.

Az alapítvány közvetítő szerepet akar betölteni az erdélyi termelők és a magyarországi fogyasztók között, őket minél rövidebb úton kell összekötni, ezért nem is gondolkodnak nagy kereskedelmi láncok bevonásán. „Ahogy elhozzuk az árut, azonnal kifizetjük a termelőnek, ellentétben a multinacionális cégekkel, cserébe a termelőktől is a legjobb minőségű árut várjuk” – szögezte le az alapítvány elnöke.

Kiemelte, a Székely ízek vásárán minden terméknek megvan a saját története, és egyes cikkeket, mint például a havasi mézeket, dzsemeket, a szentábrahámi teákat maga a termelő árulja.

Hirdetés

Más termékeket az alapítvány önkénteseinél lehet megvásárolni, többek között tekerőpataki sajtokat, torockói bivalytej hozzáadásával készült, különleges minőségű tejtermekéket, például 50 százalékos zsírtartalmú tejfölt vagy az ivói vadaspark medveszalámiját. 

Lukács Csaba elárulta: elképzeléseik szerint rövidesen nemcsak Budapesten, hanem minden nagyobb magyarországi városban felbukkannak a Székely ízek vásárával.

 

Hirdetés