A szentgyörgyi önkormányzat előtt az autonómiahatározat

Biró Zsolt megígérte, Bálint József megtette.
Hirdetés

Benyújtotta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) javasolta autonómiahatározatot a Magyar Polgári Párt (MPP) egyetlen sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselője, Bálint József. Mint ismeretes, a határozat kimondja: a székelyföldi önkormányzatok egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni.

Bálint József szerdán elmondta, a tervezetet várhatóan júliusi ülésén vitatja meg a képviselőtestület. „Kovászna megyében már néhány, RMDSZ által vezetett önkormányzatban megszavazták a határozatot, a sepsiszentgyörgyi testületben a kétharmados többséggel rendelkező RMDSZ-frakció pedig korábban azt ígérte, beterjeszti a dokumentumot, ez azonban nem történt meg, ezért lépnünk kellett” – indokolta döntését Bálint.

Kulcsár Terza József, a polgári párt Kovászna megyei szervezetének elnöke bírálta a prefektusok hozzáállását, szerinte egy kinevezett hivatalnoknak nem az a feladata, hogy a választott tisztségviselőket fenyegesse. „A román kormány attól fél, hogy ezeknek a határozatoknak lesz eredményük” – vallja Kulcsár Terza.

Amint arról beszámoltunk, Biró Zsolt, az MPP elnöke egy nappal korábban bejelentette, hogy a következő napokban, hetekben az MPP székelyföldi szervezetei határozattervezeteket nyújtanak be azokhoz az önkormányzatokhoz, ahol az SZNT határozattervezete még nem került napirendre.

Hirdetés