Medve kelt pánikot a Somostetőn

Makákók már nincsenek, de veszélyesebb nagyvad igen, esténként nem tanácsos a környéken járni.
Hirdetés

Napok kérdése, hogy elfogják, és a ratosnyai erdőbe szállítsák a marosvásárhelyi Somostetőn esténként kukázó medvét – nyilatkozta a Székelyhonnak a megyei vadászegyesület igazgatója, Emil Muică. Addig is fél tíz után nem lehet kocogni, sétálni, valamint a fitneszgépeken edzeni a Somostetőn. A nagyvad jelenléte nem kerülte el sem a helyi rendőrség, sem a vadászegyesület figyelmét, s ez utóbbi szakemberei már több mint egy hete próbálják befogni a kukázó medvét.

Emil Muică elmondása szerint megkapták az engedélyt, hogy a medvét elaltassák, befogják és a szintén hozzájuk tartozó ratosnyai erdőbe szállítsák. „Csakhogy nem olyan egyszerű egy közepes, csaknem 100 kilogrammos állatot úgymond kelepcébe csalni. Soha nem lehet kiszámítani, hogy melyik irányból közelíti meg az elhelyezett csalikat, csapdákat. Egyik este már nagyon közel voltunk ahhoz, hogy elkapjuk, de egy négy személyből álló csoport éppen arra járt, észrevette az állatot, riadóztatta a 112-t és a helyszínre kiszállt illetékesek miatt elmenekült a medve. Továbbra is próbálkozunk” – mondta az igazgató. A vadászegyesület képviselője szerint, mivel a környéken nincsenek barlangok, ezek az állatok messziről jönnek a somostetői erdőbe, s valószínűleg a frissen sütött hús és miccs illata is vonzza őket.

A kukázó medve miatt egyébként a városháza elrendelte, hogy sötétedés, vagyis este fél tíz után senki nem tartózkodhat a somostetői játszótéren, tilos a kocogás és a testedző felszereléseket sem lehet használni. A területet a helyi rendőrség a csendőrséggel közösen védi, hiszen a tiltás ellenére sokan nem értik meg, hogy a kukázó medve veszélyes is lehet.

Hirdetés