Băsescu lemondatása: az RMDSZ passzolt

Nem kívánt állást foglalni az RMDSZ az újabb bukaresti belpolitikai iszapbirkózásban. A szövetség honatyái tartózkodtak az államfőt lemondásra szólító nyilatkozatról szóló szavazáson.
Hirdetés

Az RMDSZ tartózkodott, a bukaresti parlament viszont megszavazta szerdán azt a nyilatkozatot, amelyben felszólítja Traian Băsescu államfőt: mondjon le tisztségéből annak nyomán, hogy fivére, mircea Băsescu ellen fölmerült a gyanú: kapcsolatban áll a Bercea Mondial néven ismert

craiovai maffiavezér, Sandu Anghel bandájával, sőt legalább 250 ezer eurót kapott azért, hogy közbenjárjon az emberölési kísérlettel vádolt Anghel ítéletének enyhítésében.

A Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus egykori nemzeti liberális párti elnöke által kezdeményezett, 344 igen szavazattal, a 17 RMDSZ-es honatya tartózkodása mellett, nulla ellenszavazattal elfogadott nyilatkozat szerint az ügy csorbítja az államfő, és ezáltal az ország hitelességét, ezért Băsescunak távoznia kell.

A dokumentumnak ugyanakkor semmilyen kötelező érvényű jogi hatálya nincs, és az államfő már jelezte: nem is veszi figyelembe. Băsescu volt pártja, a Demokrata-Liberális Párt PDL) és jelenlegi alakulata, a Népi Mozgalom Párt (PMP) nem vett részt az ülésen, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) ugyan megszavazta az előterjesztést, de már korábban jelezte: Victor Ponta miniszterelnök lemondását is követeli, mivel egy másik korrupciós ügy, amelyben a Mehedinti megyei közgyűlés szociáldemokrata elnöke megpróbált előléptetetést kijárni a megyei rendőrfőkapitánynak, a miniszterelnöki hivatalban történt.

Az RMDSZ tartózkodása kapcsán Tánczos Barna, a szövetség frakcióvezető-helyettese kifejtette: a frakciótagok nem tudtak közös álláspontot kialakítani arról, hogy Băsescu államfő felelős testvére tetteiért, vagy sem, ezért inkább tartózkodtak. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke még a voksolás előtt azt mondta: a szövetség honatyái nem kapnak központi ukázt, mindenki lelkiismerete szerint voksolhat, mivel az államfő érintettségére nincs bizonyíték, így négy hónappal az elnöki mandátuma lejárta előtt szükségtelen a parlament állásfoglalása.

Hirdetés