Görög nyelvlecke Elefántcsontpartnak: pakolsz, hazamész

Görögország stílszerűen drámai meccsen harcolta ki a továbbjutást Elefántcsontparttal szemben, Kolumbia örömfocizott a japánok ellen.
Hirdetés

Nem sikerült letaszítania Elefántcsontpartnak a látványos focit a bunkerezés villámaival agyonsújtó antifutball-panteont pokróc védőjátékosokkal körülbástyázott Olümposzáról: a görögök – mert róluk van szó, ki másról – a C csoport utolsó fordulójában, szerdán este a hosszabbításban lőtt tizenegyessel harcolták ki a továbbjutást a nyolcaddöntőbe.

Az Elefántoknál Drogba kezdőként lépett pályára – szemben az első két meccsel, amikor csak csereként állt be -, ami azt mutatta: mindent bedobnak, hogy megnyerjék ezt a meccset, holott a továbbjutáshoz egy döntetlen is elég lett volna, amennyiben Japán kikap.

Ehhez képest a görögök kezdtek aktívabban, és igyekeztek már az afrikaiak térfelén letámadni, és labdát szerezni, megakadályozandó a veszélyes akciókat.

Drogba azonban több ízben is föltörte a védelmet, és társait – zömmel Gervinhót –megjátszva próbált gólhelyzetet kialakítani.

A meccs viszonylag jó iramú volt, sőt mindkét kapu előtt adódtak helyzetek, de azért az Elefántok erőltették jobban a támadásokat.

A görögöknek viszont az elefántcsontpartiakon kívül komoly egészségügyi kihívásokkal is meg kellett küzdeniük: előbb Konét, majd Karnezisz kapust kellett sérülés miatt lecserélni.

Az igazság amúgy az, hogy a párhuzamos meccsen született Kolumbia-találat után az elefántcsontpartiak – Drogba ide vagy oda – azért már nem akartak minden áron meghalni a pályán a győzelemért, hiszen továbbjutásra álltak, a görögöknek viszont hajtaniuk kellett. Egy kontra végén Holebasz lőtt 18 méterről döbbenetes nagy kapufát, majd egy szabadrúgást Karagunisz lőtt laposan Barry kapus karjaiba.

Drogbáék becsületére legyen mondva, hogy a továbbjutás tudatában nem álltak be bekkelni, megpróbáltak betalálni, hogy biztos legyen az a hely a 16 között.

És ezt használták ki a görögök: az afrikaiak a saját térfelükön passzolgattak, amikor Tioté elbambult, elhibázott egy passzt, a Kone helyett beállt Szamarisz pedig lecsapott a labdára, és megszerezte a vezetést a helléneknek.

Ezt követően az Elefántoknak már a továbbjutást érő gólért kellett hajtaniuk, a görögök pedig rutinosan elkezdtek bekkelni.

A második játékrész arról szólt, hogy Drogbáék támadtak, a görögök pedig néha tíz emberrel a tizenhatoson belül védekeztek. Közben viszont elképesztően veszélyes ellentámadásokat vezettek, több ízben is ziccerig jutottak, Toroszidisz távoli bombája volt a legígéretesebb, azonban végül a labda a felső lécet törte majdnem ketté.

Az Elefántok nyomása aztán góllá ért: Kallou passzolt előre Gervinhonak, aki a bal oldalról betört a tizenhatosba, és a védők között középre passzolt a csereként beállt Bonynak, aki egyenlített.

Ekkor jött a dráma, a görögök számára ugyanis ez a kiesést jelentette, úgyhogy tőlük merőben szokatlan módon elkezdtek vadul támadni. Toroszidisz azonban ismét a kapufát találta el, de a görögök nem adták fel, és bejött a húzás: a hosszabbítás második percében Sio buktatta Szamaraszt a büntetőterületen belül, a megítélt tizenegyest pedig a sértett értékesítette magabiztosan, történetük során először a nyolcaddöntőbe lőve a görögöket.

Elefántcsontpart tehát zsinórban harmadszor sem jutott ki a csoportból, a görögök viszont összesen két rúgott góllal továbbmennek a 16 közé, ahol Costa Rica várja őket. A hellén csapat futballjának fő taktikai eleme továbbra is az a monoton, brutális védekezés, amely 2004-ben Európa-bajnoki címet ért nekik, de becsületükre legyen mondva, hogy amikor rá voltak kényszerítve, kimondottan látványos és harcos focit mutattak be.

C csoport, 3. forduló:
Görögország-Elefántcsontpart 2-1 (1-0)
Fortaleza, Castelao Stadion, 40 000 néző, v.: Carlos Vera (ecuadori)
gólszerző: Szamarisz (43.), Szamarasz (92., 11-esből), illetve Bony (74.)
sárga lap: Drogba (37.), Kalou (62.), Die (70.)

Kolumbia legyőzte a japán kamikázékat

A japánok nagyon akartak nyerni, és meg is nyomták a mérkőzés elejét, Kolumbia viszont jól bekkelt, és negyed óra elteltével már vezetést is szerzett a C csoport másik meccsén. Konno rúgta le Ramost a japán tizenhatoson belül, Cuadrado pedig értékesítette a büntetőt.

Hogy egy egészen eredeti, korábban soha senki által nem alkalmazott hasonlattal éljünk: a japánok a bekapott gól után úgy vetették rá magukat a kolumbiaiakra, mint tíz ádáz, halálra szánt kamikáze, de akcióik pontosan olyan hatékonysággal működtek, mint a második világháborúban a Japán Császárság által alkalmazott öngyilkos taktika.

A japán rohamok közepette Kolumbia néha kontrákból veszélyeztetett, de azért olyan nagy nem volt az a veszély.

Az első játékrész hosszabbításában aztán mégiscsak eredményre vezettek a japán rohamok: Okazaki fejelt Honda beívelése után nyolc méterről, védője takarásában a kapunak háttal állva Ospina hálójába.

A fordulás két kolumbiai cserét hozott, hamarosan pedig újabb gólt: Martinez szerzett újra vezetést Kolumbia számára. A dél-amerikaiak ezt követően hagyták támadni a japánokat, majd két gyors ellencsapásból, kihasználva a japán védelem gyengeségét, ki is végezték őket: előbb ismét Martinez volt eredményes, majd a végén Rodriguez csinált bohócot az összes japán védőből, és emelte át a kapust.

A kolumbiaiaknak még gálázni is volt idejük: a biztos vezetés tudatában veteránt is pályára küldtek: a 43 éves Mondragón kapust, aki 1993 óta válogatott, és ezzel a vébék történetének legidősebb pályára lépő játékosa lett, megdöntve az 1994-ben 42 éves kameruni Roger Milla rekordját.

Kolumbia végül 9 ponttal, csoportelsőként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Uruguay lesz az ellenfele.

C csoport, 3. forduló:
Kolumbia-Japán 4-1 (1-1)

Cuiabá, Pantanal Aréna, 35 000 néző, v: Pedro Proenca (portugál)
gólszerzők: Cuadrado (17., 11-esből), Martinez (54., 82.), Rodriguez (90.), illetve Okazaki (45.)
sárga lap: Guarin (63.), illetve Konno (16.)

A csoport végeredménye:
1. Kolumbia           3  3  -  -   9-2  9 pont – továbbjutott
4. Görögország        3  1  1  1   2-4  4 – továbbjutott
3. Elefántcsontpart   3  1  -  2   4-5  3 – kiesett
4. Japán              3  -  1  2   2-6  1 – kiesett

Mi várható ma?

Ma este hétkor az F csoportban Nigéria – Argentína és és Bosznia-Hercegovina – Irán mérkőzést rendeznek, tizenegytől pedig az E csoportban Honduras – Svájc és Ecuador – Franciaország összecsapás kezdődik.

Címlapkép: www.fifa.com

 

Hirdetés