Orbán lepippantotta Putyint egy lengyel üzletember szerint

Egyszerre szórakoztató és döbbenetes az a nyilvánosságra került hangfelvétel, amely a lengyel politikai-gazdasági elit mindennapjait leplezi le. És még magyar vonatkozásai is vannak.
Hirdetés

Orbán lepippantotta Putyint – többek között ez a mondat is elhangzott egy befolyásos lengyel üzletember szájából azokon a lehallgatott beszélgetéseken, amelyek jegyzőkönyvét – lengyel belpolitikai botrányt is kirobbantva – a Wprost című hetilap tett közzé. A Wprost legtuóbb hétfőn tett közzé újabb lehallgatási jegyzőkönyveket. A lap először múlt héten hozott nyilvánosságra egy lehallgatott beszélgetést, és már azt követően is Tusk miniszterelnök bukásáról és előrehozott választásokról beszélnek, most további politikusi magánbeszélgetésekre derült fény.

Az egyiknek magyar vonatkozásai is vannak: Wlodzimierza Karpinski lengyel pénzügyminiszter és Jacek Krawiec, a PKN Orlen, a lengyel olajtársaság elnöke többek között Orbán oroszbarátságát, valamint a Mol és Hernádi ügyeit taglalja.

A beszélgetésre a lap szerint 2014 januárjában került sor – ugyanebben a hónapban született meg a megállapodás Orbán és Putyin között az újabb két paksi blokk felépítéséről. A Hogyan tett jót Orbán Putyinnal? címmel ellátott részben a lengyel politikai-gazdasági csúcselit két tagja minimum kemény szavakkal illeti az orosz–magyar egymásra találást.

„Orbán úgy lesz.pta neki [Putyinnak], hogy bazmeg, feláll a farka tőle. Két atomreaktor Magyarországon, 10 milliárdos hitel az oroszoktól…” – mondta a lap szerint az olajtársaság elnöke. Krawiec a paksi atomerőmű bővítésének orosz megvalósítása és finanszírozása mellett Orbán Putyin-barátságával magyarázza a nagy európai olajvezetékekkel kapcsolatos várható magyar magatartást is: „És persze, hogy megcsinálja a Déli Áramlatot, annak ellenére, hogy az EU nem ért egyet vele.”

„Tiszta jobbágyság” – hangzott el a magyar államot képviselők szerepéről.

A beszélgetés másik részében a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató elleni nemzetközi körözésről és a Mol bírósági ügyeiről volt szó.

 

 

Hirdetés