Sokszorosan rosszul jött az angoloknak a kiesés

Az angol gazdaság is megsínyli, hogy válogatottjuk pont nélkül már a csoportszakaszban kiesett a futball-világbajnokságról.
Hirdetés

Becslések szerint legalább 300 millió font (több, mint 375 millió euró) kárt okozhat elmaradt bevételek formájában a brit gazdaságnak Anglia gyors kiesése a brazíliai labdarúgó-világbajnokságról. Anglia válogatottja két elvesztett mérkőzéssel, pont nélkül már a csoportszakaszban kiesett, amire 1958 óra nem volt példa.
David McCorquodale, a KPMG könyvvizsgáló cég kiskereskedelmi elemzőrészlegének igazgatója a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: az angol válogatott korai búcsúja miatt a brit kiskereskedelmi forgalom értékét a korábban vártnak valószínűleg csak a felével növelik a világbajnoksághoz kötődő lakossági kiadások. Az angol szurkolók nyilvánvalóan nem rendeznek nagy bulikat az Ecuador-Honduras mérkőzés kedvéért – fogalmazott McCorquodale.
A Brit Kiskereskedelmi Szövetség előzetes becslése szerint a brazíliai világbajnokság összesen 2 milliárd font többletbevételt hozhatott volna a brit gazdaságnak, de ennek egy része már befolyt a forgalmazó hálózatokhoz, mivel sokan vásároltak például új televíziót a torna előtt, és feltöltötték a sör- és borkészleteket is. A John Lewis kiskereskedelmi lánc arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben 47 százalékkal nőtt a tévékészülékek iránti kereslet a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Mindazonáltal az előzetes felmérések azt mutatták, hogy egy-egy angol szurkoló átlagosan 56 fonttal (mintegy 70 euróval) költött volna még többet, ha Anglia továbbjut a csoportmérkőzések szakaszából. Az angol pubokat képviselő szakmai érdekvédelmi szövetség – a Federation of Licensed Victuallers Associations (FLVA) – előzetes várakozásai szerint az ivók 200 millió font (több, mint 250 millió euróval) többletbevételre számíthattak volna minden olyan héten, amelyet az angol válogatott Brazíliában tölt; ez most várhatóan megfeleződik.
A szervezet adatai szerint a sörfogyasztás Anglia rövid vb-szereplése idején is több mint 50 százalékkal, az átlagos napi 24 millió pintről 37 millió pintre emelkedett (egy angol pint 0,568 liter).

Hirdetés