Hétfőn nemzeti gyásznap lesz Bulgáriában

Tíznél is több halálos áldozatot és hatalmas károkat hagyott maga után az árvíz Bulgáriában. Közel háromszáz román turistát is érintett a katasztrófa, közülük 29-et szállíttat haza a belügyminisztérium.
Hirdetés

Raed Arafat államtitkár elmondta, hogy a Bulgária fekete-tengeri partvidékét csütörtökön este elöntő áradás mintegy 273 román állampolgárt érintett, akik közül 29-en igényeltek a hatósági segítséget arra, hogy hazatérhessenek. A többiek egy része már szombat éjszaka visszatért Romániába, mások viszont úgy döntöttek, hogy folytatják az üdülést. Az áradás idején a román külügyminisztérium információi szerint mintegy ezer román turista tartózkodott a kelet-balkáni országban.

Nincsenek magyar sérültek

A szófiai magyar nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy külföldi állampolgárságú áldozata vagy sérültje lenne a bulgáriai esőzésnek. A nagykövetség folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal. Egyelőre sem a nagykövetséghez, sem a várnai tiszteletbeli konzulhoz nem fordultak segítségért magyar állampolgárok. Az esetlegesen bajba jutott magyarok a 00-359-2-9631135/36-os számon, vagy a 00-359-888-813080-as ügyeleti mobilon kérhetnek segítséget.
 
Szófiában gyűjtik a palackos ivóvizet, élelmiszert, gyógyszert, ruházatot, takarókat a rászorulóknak. Hétfőn nemzeti gyásznap lesz Bulgáriában az áldozatok emlékére.
 
Mint ismeretes, a heves esőzés következtében víz öntötte el csütörtök este Várna kikötővárost és a bolgár tengerparton több üdülőtelepét, aminek következtében legalább tizenketten meghaltak, köztük két gyermek.  
 
Fotó: AP Photo/ImpactPressGroup
 
 
 

Hirdetés