Ronaldóék szerencsével mentették x-re a meccset

A portugálok döntetlent játszottak az Egyesült Államokkal, a belgák nagy nehezen legyűrték az oroszokat, Algéria viszont legázolta Dél-Koreát. Labdarúgó-világbajnokság, vasárnap.
Hirdetés

Kilencvenöt percig kellett a portugáloknak szenvedniük az Egyesült Államok ellen azért, hogy az utolsó fordulóra maradjon a döntés a brazíliai labdarúgó-világbajnokság G csoportjában: tovább jutnak-e a nyolcaddöntőbe, vagy elvéreznek.

Ronaldóék úgy kezdték a kelet-európai szerint hétfő hajnalban játszott meccset, hogy nagyon kell nekik a győzelem, hiszen a németektől elszenvedett 4-0-s vereség után nagyon kellettek a pontok.

Ezért aztán azonnal ostrom alá is vették Howard kapuját, és Cameronnak köszönhetően már az ötödik percben vezetéshez is jutottak: az amerikai hátvéd valami elképesztő ügyetlenséggel ért bele a labdába, amely Nani elé pattant, aki a hanyatt eső amerikai kapus fölött a hálóba bombázott.

Az amerikaiak perce következtek, nagyon hajtottak az egyenlítésért, de ez a félidő végéig nem jött össze, sőt a végére a portugálok kezdtek el ismét nyomni, és Howard szemfüles megmozdulásai kellettek ahhoz, hogy ne nőjön a luzitánok előnye.

A fordulás után is jó iramú volt a meccs, Jones pedig egy szépségdíjas bombagóllal egyenlített, sőt Dempsey a végső kétségbeesés szélére taszította a portugál szurkolókat, amikor a mérkőzés hajrájában sajátos stílusban, hasizommal továbbította a portugál kapuba a labdát Zusi beadása után.

Ekkor Portugália 0 ponttal kisesésre állt, a hosszabbítás ötödik percében azonban megvillant Ronaldo, aki a csereként beállt Varela elé tálalt, ő pedig védhetetlen lövéssel egyenlített, életben tartva a portugálok továbbjutási álmait.

Mindez azt jelenti, hogy a két továbbjutóról az utolsó forduló dönt, amelyben a 4 pontos amerikaiak a szintén 4 pontos németekkel, az 1 pontos portugálok pedig a szintén 1 pontos ghánaiakkal csapnak össze.

Bento: nem ezt akartuk

Paolo Bento portugál szövetségi kapitány nem örült az eredménynek. „Nem ezt az eredményt akartuk, ez nem jó nekünk, de az, hogy ki tudtunk egyenlíteni, azt jelzi, hogy erősek vagyunk” – mondta a meccs után. „Már csak egy meccsünk van a csoportban, meg kell ragadnunk a lehetőségeket, különben tényleg mehetünk haza” – tette hozzá.

Jürgen Klinsmann, az amerikaiak német szakvezetője sem volt maradéktalanul elégedett. „Nem volt szerencsénk, de azért elképesztő mérkőzésen vagyunk túl. Kiváló teljesítményt nyújtottak a srácok, ennél többet nem is kérhetek” – nyilatkozta.

G csoport, 2. forduló:
Egyesült Államok-Portugália 2-2 (0-1)
Manaus, 41 ezer néző, v: Nestor Pitana (argentin)
gólszerzők: Jones (64.), Dempsey (81.), illetve Nani (5.), Varela (95.)

sárga lap: Jones (75.)

Algéria megnyerte a „koreai háborút”

Hirdetés

Sok vébén sokszor kell még csúnyán kikapnia Dél-Koreának, hogy a világ elfelejtse, milyen ocsmányul csalták őket végig a játékvezetők a negyeddöntőig a 2002-es, hazai társrendezésű világbajnokságon. A brazíliai labdarúgó-világbajnokság H csoportjának vasárnap esti mérkőzésén is vezekeltek: 4-2-re kaptak ki a váratlanul kimondottan jól játszó Algériától.

Az algériaiak annak tudatában kezdtek, hogy nekik van nagyobb szükségük a pontokra, hiszen ők 0 ponttal álltak, szemben az oroszok elleni döntetlen nyomán alaposan, 1 ponttal kistafírozott dél-koreaiakkal.

Az első percek ennek nyomán heves algériai rohamokat hoztak, és Fegulit csak úgy tudták megállítani, hogy büntetőt érően buktatták a koreai védők a tizenhatoson belül. A játékvezető azonban nem mutatott a tizenegyes pontra, így mehetett tovább a játék.

Amely során aztán a koreaiak is vezettek néhány mérsékelten veszélyes támadást, a vezetést azonban ismét csak az algériaiak szerezhették volna meg Szlimani révén. Szerezhették volna, ha a kapu torkában az algériai játékos lábáról nem úgy pattan el az égbe, mintha egy betonoszlopot talált volna el.

Aki azonban ez alapján sommás következtetést vonna le Szlimani futballtudásáról, annak a kedvéért gyorsan leírjuk, hogy alig néhány perc múlva egy előre vágott labdára úgy csapott le, mint sivatagi keselyű egy friss tevehullára, és két védő között elfutva, a koreai kapust is legyőzve ballal a koreai kapu bal alsó sarkába pöckölte a játékszert.

Két percnek kellett eltennie ahhoz, hogy egy szögletnél Dzsung kapus borzasztóan lépjen ki, és hogy ennek nyomán Hallis fejjel növelje az algériai előnyt, majd újabb, nem túl hosszú idő elteltével Dzsabu is betalált.

A fordulás után Dél-Korea rádöbbent, hogy ebben a szép játékban a részvétel is fontos ugyan, de a gólszerzés sem huszadrangú elem, így aztán elkezdett támadni, és Szon egy, a kapus lába között belőtt góllal szépített. A továbbiakban az ázsiaiak folyamatosan rohamoztak, az algériaiak pedig alig találkoztak a labdával. Igaz, amikor találkoztak, abból ismét gól született: egy kontra végén Feguli kényszerítőzött Brahimivel, aki a szépségdíjas akció után belőtte a negyedik algériai gólt.

A koreaiak nem törtek le, sőt góllal válaszoltak: az algériai tizenhatoson belüli passzolgatás után Ku Dzsa Csol lőtte be a második találatukat.

Az ázsiaiak a végéig százötven százalékos erőbedobással támadtak, de hiába: gólt szerezni már nem tudtak. Mindemellett elmondható, hogy a vébé eddigi egyik legszebb meccsét játszották, már ami a második félidős szereplésüket illeti, bár ők minden bizonnyal beérték volna egy ronda meccsel is, ha azon győzelmet arattak volna.

Az utolsó körben az egypontos Dél-Korea Belgiummal, a hárompontos Algéria pedig Oroszországgal játszik.

H csoport, 2. forduló:
Algéria-Koreai Köztársaság 4-2 (3-0)
Porto Alegre, Beira-Rio Stadion, 40 ezer néző, v.: Wilmar Roldan (kolumbiai)
gólszerzők: Szlimani (26.), Halis (28.), Dzsabu (38.), Brahimi (62.), illetve Szon (50.), Ku (72.)
sárga lap: Bugerra (67.), illetve Li J. (54.), Han (69.)

Halihodzic: mindent kiadtunk magunkból

Vahid Halihodzic, az algériaiak bosnyák szövetségi kapitánya büszke volt tanítványaira. „A szurkolóknak és az algériai népnek ajánlom a győzelmet. Ma a csapat mindent megtett. Azt mondtam a játékosoknak, nyomják meg az első 15 percet, és az első félidő nagyon jól sikerült. Most meg kell próbálnunk jó eredményt elérni Oroszország ellen, és tovább juthatunk a 16 közé. Bármi lehetséges” – összegzett.

Hong Mjung Bo koreai szakvezető már nem volt ennyire vidám. „Az eredmény önmagáért beszél. A felkészülés és a mérkőzés alatt is követtünk el hibákat, de most már előre kell tekintenünk  – mondta.

Nem jött össze az ördögűzés az oroszoknak

Nem mintha a belgák sokkal jobbak lettek volna az oroszoknál a H csoport másik meccsén, de végül – akárcsak az első, Algéria elleni mérkőzésen – egy ihletett cserének köszönhetően 1-0-s győzelmet arattak, gyakorlatilag bebiztosítva ezzel továbbjutásukat a nyolcaddöntőbe.

A meccs elején úgy tűnt, hogy a Vörös ördögök megpróbálják feledtetni az Algéria elleni szenvedést, és Mertens, illetve Lukaku veszélyeztetett elől, ám egy idő után lanyhult az iram, és az oroszok percei következtek: Fajzulin, Kozlov és Kokorin is jó gólszerzési helyzeteket puskázott el, utóbbi lövése egy kontra végén alig kerülte el a hosszú sarkot.

A fordulás után is az oroszok akartak jobban, hogy stílszerűek legyünk, mentek előre, mint az oroszok, Jescsenko is kihagyott egy ziccert, majd mintegy 25 percig totális, méla unalomba fulladt a meccs. Sem a belgák, sem az oroszok nem diktáltak gyilkos iramot, mindkét együttes vigyázott arra, nehogy bármilyen látványos, izgalmas esemény történjen.

Aztán a meccs végére a belgák felpörögtek. Előbb egy, az orosz tizenhatos előtti szabadrúgásból veszélyeztettek, de a Kanunnyikov kezezése miatt megítélt lehetőséget Mirallas a jobb kapufa tövére durrantotta, majd Hazard forgatta meg a védőket, de a lövés mellé ment.

És percekkel a vége előtt Eden Hazard küzdötte be magát az orosz kapu előterébe, középre adott Originak, a csereként beállt játékos pedig nem kegyelmezett.

A bekapott gól után az oroszok már nem voltak képesek érdemi veszélyt jelentő támadást vezetni, sőt Mirallas egy kontra végén növelhette volna a belga előnyt, de Akinfejev kapus ezúttal otthon hagyta a lepkefogó kesztyűt – nem úgy, mint a Dél-Korea elleni meccsen – , és szép mozdulattal védett.

Fabio Capello tanítványainak azonban ennél nem akadt több okuk az örömre, egy ponttal várják az Algéria elleni meccset az utolsó fordulóban, míg a hatpontos belgák már felszabadultan készülhetnek a Dél-Korea elleni kilencven percre.

Capello: mi voltunk jobbak

Fabio Capello, az oroszok olasz szövetségi kapitánya érthető módon bosszankodott. „Mi játszottunk jobban, de ők lőtték a gólokat. Kétszer annyi helyzetünk volt, de a futball már csak ilyen. Jól játszottunk, és sikerült gyorsaságban is fejlődnünk, ezért kimondottan csalódott vagyok a végével” – mondta.

Marc Wilmots belga szakvezető persze örült. „Teljesítettük a feladatot, de nem volt könnyű. Nagyon taktikus találkozó volt, amelyen a cserék jelentették a különbséget. Nehéz feladat volt, de megoldottuk, és megérdemelten gyűjtöttük be a három pontot” – nyilatkozta.

H csport, 2. forduló

Belgium–Oroszország 1-0 (0-0)

Rio de Janeiro, Maracana, 79 ezer néző. Vezette: Felix Brych (német)

Sárga lap: Witsel (54. perc), Alderweireld (74. perc), illetve Glusakov (38. perc)

Gólszerző: Origi (88. perc)

Mi várható ma?

Ma este elkezdődik a csoportkör harmadik fordulója, ami azt jelenti, hogy mindegyik csoportban egyszerre játsszák a meccseket, nehogy trükközni tudjanak a csapatok, és például csak azért hozzanak ki egy alibi döntetlent, hogy a másik két együttes kiessen.

Mondjuk az okostelefonok korában nagyjából nulla az esély, hogy ezt elkerüljék, hiszen valós időben jönnek az infók a párhuzamos meccsekről. Mindazonáltal ma az A és a B csoport utolsó összecsapásait lehet majd figyelemmel követni.

Este héttől a B csoportban Ausztrália Spanyolországgal, Hollandia pedig Chilével csap össze. Az A csoportban 11-től Kamerun-Brazília és Horvátország-Mexikó mérkőzést rendeznek.

 

Hirdetés