Segesváron folytatódhat a Wass-szobor ügye

Jogszerűtlennek és törvénytelennek tartja az eljárást a magánterületén írószobrot állító szovátai Tóth Zoltán és ügyvédje.
Hirdetés

A segesvári ügyészségen folytatódhat Tóth Zoltán ügye, miután a magánterületén Wass Albert-szobrot állító szovátai férfi a csütörtöki marosvásárhelyi rendőrségi kihallgatáson nem tett vallomást. Mint ismeretes, a szobrot a rendőrség gyors intézkedéssel el is kobozta.

Magyar ügyvédnő képviseli Tóth Ferencet és ügyét, ketten jelentek meg csütörtökön Marosvásárhelyen, de a szoborállító férfi nem tett vallomást a rendőrségen, számolt be róla a Székelyhonnak az érintett. Ugyanis törvényes joga, hogy mindaddig ne nyilatkozzon, amíg nem ismeri a peranyagot. Ezért azt kérték a rendőrségtől, hogy bocsássa rendelkezésükre dossziéja tartalmát, hogy annak ismeretében készítsék elő a vallomást vagy a védelmet.

Továbbá azért sem nyilatkozott Tóth Ferenc, mert nem tartja magát bűnösnek, és nem kíván egy politikai koncepciós per részese lenni. Iratcsomójához csatolták azt a dokumentumot, amely kimondja, hogy az 1946-os népbíróság nem ítélte el Wass Albertet. A kirendelt nyomozótiszt tudomásul vette a nyilatkozat megtagadását, ezzel a rendőrség részéről a kérdést lezárták, az ügyet pedig átadják a segesvári ügyészségnek.

Hogy mi várható a közeljövőben, Tóth Ferenc sem tudja, de kíváncsi, hogy az ügyészség folytatja-e a pert, s ha igen, milyen formában. Hosszabb távon gondolkodva az sem kizárt, hogy ha szükség lesz, nemzetközi fórum elé viszik az ügyet, és ott keresik majd igazukat – nyilatkozta a portálnak Tóth. De az sem elképzelhetetlen, hogy ők maguk emeljenek vádat, hiszen ahogyan a hatóságok és a politikum kezeli Wass Albert személyiségét, az már sértő: Wass író, közéleti személyiség volt, egy nemzet fia, és ahogyan őt kezelik, az kimeríti a nemzet elleni uszítás fogalmát.

Tóth és védőügyvédje egyaránt azon a véleményen vannak, hogy ami most történik az ügy kapcsán, az teljesen jogszerűtlen, törvénytelen.

Hirdetés