Románia Csillaga nem maradhat Tőkés csillaga

A bukaresti táblabíróság mai döntése értelmében jogosan vette el Tőkés László állami kitüntetését a Románia Csillaga becsületbírósága.
Hirdetés
A bukaresti ítélőtábla visszautasította Tőkés László év eleji keresetét, melyben a Románia Csillaga ügyében állított becsületbíróság döntésének a megsemmisítését kéri. A táblabíróság mai döntése nem jogerős, Tőkés fellebbezhet még a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszéknél.
 
Tőkés ügyvédje, Kincses Előd még újévben perelte be a Románia Csillaga Országos Rend Becsületbíróságát, mely hat héttel korábban, november 20-án fosztotta meg állami érdemrendjétől az 1989-es temesvári népfelkelés elindítóját. Többek között az ügyvédi törvény áthágására, a bizottság szabálytalan megválasztására és bizonyos tagjainak az összeférhetetlenségére hivatkozva támadták meg a becsületbíróság döntését.
 
Kincses korábban a Krónikának leszögezte: „A Becsületbíróság határozatát nem azért támadtuk meg, mert a kitüntetés állítólagos előnyei érdekelnének; célunk a romániai jogállamiság tesztelése és az autonómiatörekvések legitimitásának valamint a rendszerváltó temesvári ellenállásnak a védelme”.

Hirdetés