A DNA és a legfelsőbb bíróság vezetőjét is belekevernék az Anghel-ügybe

Egyre durvább vádak látnak napvilágot az államfő fivéréhez fűződő korrupciós ügyben.
Hirdetés

 

Immár nem csupán a kormány legfőbb ellenfelének számító államfőt, hanem az igazságszolgáltatás hozzá közel állónak tekintett vezetőit is megpróbálják belekeverni abba a botrányba, amelyet a Ponta-kormány szócsövének számító Antena 3 televízió, valamint egy gyilkossági kísérlet miatt jogerősen elítélt köztörvényes bűnöző robbantott ki.

Mint arról beszámoltunk, Traian Băsescu elnök testvérét, Mircea Băsescut azzal vádolta meg a craiovai alvilág egyik vezetője, a Bercea Mondialként ismert Sandu Anghel fia, Florin Anghel, hogy ígéretet tett: egymillió euróért cserében közbenjár egy enyhébb ítélet érdekében az ellene emberölési kísérlet miatt zajló perben. Az Antena 3 által közzé tett, Anghelék által rendelkezésükre bocsátott hangfelvétel szerint Anghel azt követően látogatott el Mircea Băsescu irodájába, hogy a vártnál súlyosabb, hétéves szabadságvesztésről szóló ítélet született, és számon kérte rajta a pénzt, valamint azt, hogy kérje meg fivérét, Traian Băsescu államfőt: segítsen.

Sandu Anghel csütörtökön délután, miközben a börtönből az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályra (DNA) szállították kihallgatásra, azt állította, hogy az ügyben Livia Stanciu, a legfelsőbb bíróság elnöke, Laura Codruţa Kövesi, a DNA vezetője és Vasile Blaga, az ellenzéki Dmokrata-Liberális párt (PDL) elnöke összesen mintegy kétmillió eurót kapott.

Hirdetés

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ennek nyomán utasította saját ellenőrző testületét, vizsgálja ki az ügyet az igazságszolgáltatás függetlenségének és a bírák és ügyészek jó hírnevének megóvása érdekében.

Mint arról beszámoltunk, Mircea Băsescut csütörtökön este őrizetbe vette a DNA, Traian Băsescu államfő ugyanakkor leszögezte: semmi köze nincs az ügyhöz, soha nem járt közben Anghel ügyében, fivérét pedig nem védi, amennyiben az igazságszolgáltatás úgy dönt, hogy vétkes, viselnie kell tetteinek következményeit.
 

Hirdetés