Szász: nemzetstratégiai feladat a fiatalok helyzetének vizsgálata

Megszólalt a nemzet stratégája: Szász Jenő szerint az ifjúság erőforrás. Valamint jön a Kárpát Haza fejlesztési program.
Hirdetés

Nemzetstratégiai feladat az ifjúság helyzetének vizsgálata – jelentette ki Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke csütörtökön egy budapesti tanácskozáson.

Az intézetvezető a Külhoni magyar ifjúságkutatás – 2014 projekt nyitókonferenciáján kiemelte: a nemzetegyesítés jól működő, összefüggő rendszerek felállítását jelenti az élet minden területén, és amikor a magyar ifjúság helyzetét vizsgálják, elsőrendű nemzetstratégiai feladatuknak tesznek eleget. Az ifjúság 2010 óta nem probléma, hanem erőforrás – mondta.
Szász Jenő kitért arra is, hogy a lassan eltűnő államhatárok ellenére a Kárpát-medencében szétszóratott magyarságot az asszimiláció, a kivándorlás és a vegyes házasság néhány évtizeden belül felszámolhatja. Az intézményi és jogi, gazdasági megmaradásban sem állunk jól – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy az autonómiák széleskörű és többszintű rendszere a megmaradás legjobb biztosítéka a normatív és garantált pénzügyi források mellett.
A külhoni magyarság kérdése elsősorban gazdasági kérdés – mutatott rá, és azt szorgalmazta adjanak új fogalmat a hazának, ne a 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjanak. Jelezte: kidolgozták a Kárpát Haza fejlesztési koncepciót, és ezen belül kimunkálták a nemzetegyesítés fejlesztési programját is hét éves időtartamra.

Hirdetés