Nem lesz jobb a jobboldal?

A román jobboldal szeretne jobbegyenesekre képes erőkart létrehozni. De folyton szétesik.
Hirdetés

A természetes lelkesedés dacára, ami egy olyan erő iránti vágy eredménye, mely képes kiegyensúlyozni a politikai színpadon a PSD dominanciáját, van néhány komoly oka annak, hogy a jobboldal összefogásának több esélye van nem megtörténni, mint bekövetkezni.

1. A PNL nem tud majd lemondani a nevéről és a párt identitásáról. Ez kész öngyilkosság lenne, nemcsak egy történelmi párt eltűnését jelentené, hanem egy kormányzati részvételével a militánsainak többször is politikai jutalmakat osztogatni képes szervezet felszámolását is. Még ha a PDL, formálisan, bele is menne a PNL-s logó megőrzésébe, területi szinten a PDL-s szervezetek jobban állnak, egy esetleges fúzió pedig rövid időn belül a liberális komponens PDL általi beolvasztásához vezetne, mely valójában átvenné az új politikai struktúra vezetését.

2. A PNL és a PDL technikailag és emberileg az elnökválasztásig nem léphet fúzióra, még akkor sem, ha erről határozat születik. A két párt konfliktusainak hosszú története van, a csaták pedig a területi szervezetekben dúltak. Utópia azt gondolni, hogy egyetlen testvéri szervezetbe lehet összehozni egyes hiú és eltérő érdekekkel rendelkező vezetőket. A vezetőségi tisztségek száma hirtelen a felére csökken, a jelentkezőké pedig megkétszereződik. Melyik területi vezető lesz hajlandó átengedni a helyét a PNL-s vagy PDL-s volt ellenfelének?

3. Traian Băsescu egységes jobboldalt szeretne, de a PMP körül. Amikor az első elnökválasztását megnyerte, Traian Băsescunak egységes jobboldala volt, ADA (Igazság és Igazságosság Szövetség) néven. Később alapvető szerepe volt e konstrukció szétesésében. Az elnök akkor azt erőltette, hogy a PNL lépjen fúzióra a PD-vel, amiből így egy nagy elnöki párt lett volna. Az, hogy a PNL megtagadta a beolvadást a PD-be, a konfliktus elmélyüléséhez vezetett Traian Băsescuval, aki végül kikényszerítette az akaratát és a PD távozott a kormányból. Traian Băsescunak a 2009-es választás után is volt egy egységes jobboldala, amikor a PDL lett a legnagyobb párt Romániában. De az együttműködés a válságot nem bírta ki. A kormány élén végrehajtott Boc–Ungureanu váltás csak felgyorsította a PDL számára a kormányzati szerep elvesztését. Később Vasile Blaga megválasztása – Elena Udrea rovására – vezetett Traian Băsescu híres kisfüggöny elé állásához, aki egy másik párt, PMP létrehozásával gyakorlatilag a PDL kettészakadását jelentette be. A PMP most az elnök egyedüli örökösének állítja be magát és ez megakadályoz bármiféle közeledési lehetőséget a PDL-hez.

4. A PNL-ben a dolgok egyáltalán nem tisztázottak. Crin Antonescu váratlan távozása a párt éléről elindította a hatalmi harcot, ami választási évben katasztrófa. Klaus Johannisnak addig van esélye, amíg választási húzóembernek tartják. A legkisebb jel arra, hogy ez nem egészen így van, Johannis végét fogja jelenteni a PNL-ben.

5. Messze nincs még megoldva az államfőjelölt kiválasztásának ügye. Egyesek máris Crin Antonescu visszatéréséről beszélnek.

Hirdetés