RMDSZ-es hűségnyilatkozat Pontának?

Kelemen Hunor ígérhet Pontának bármit, erősen kétséges, hogy a romániai magyar választópolgár Pontára fog voksolni az őszi államfőválasztáson, például Klaus Johannis ellenében.Könnyen lehet ez a nyilatkozat a kormánykoalíciót még egy darabig életben tartó blöff is, ami egyszersmind „üzen" a jobboldali koalíciós pártoknak: van az a pénz, amiért besorolunk a jelöltetek mögé. Tekintve, hogy ebben a kérdésben az RMDSZ mozgósító ereje konvergál a zéróhoz, sok engedményre nem számíthatnak sem az aktuális koalíciós partner, sem a jobboldali koalíciós pártok részéről.
Hirdetés

 

Meglepő kijelentést tett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a DC News hírportálnak nyilatkozva: Kelemen kijelentette, hogy „ha a dolgok jól mennek a koalícióban”, és hogyha Victor Ponta miniszterelnök lesz a PSD elnökjelöltje, akkor „jó esélye van annak”, hogy az RMDSZ őt támogassa a novemberi államfőválasztáson.
Ez a körülmények ismeretének hiányában egy kívülálló számára érthetőnek tűnhet, hiszen egy kispártról van szó, amelynek nincs esélye arra, hogy saját jelöltje nyerjen, ezért úgy dönt, hogy koalíciós partnere jelöltje mellett áll ki.

Csakhogy itt sajátos esettel állunk szemben: igaz ugyan, hogy koalíciós partnerekről van szó, de mégiscsak arról a pártról beszélünk, amely – mindamellett, hogy kényszerből, a parlamenti többsége biztosítása érdekében – kormányba emelte az RMDSZ-t, az utóbbi évek legdurvább soviniszta, magyarellenes kampányát folytatja.

Ezen még az sem változtat, hogy a külvilág számára a romániai kisebbségi helyzet rendezettségének bizonyítékaként értelmezhető a kisebbségi párt miniszterelnök-helyettesi, illetve miniszteri tisztsége.

Kormányra kerülése óta ugyanis nem csitult a PSD magyarellenessége: Bogdan Diaconu parlamenti képviselő hetente több alkalommal is a magyarok ellen uszított az egyik legolvasottabb napilap portálján – bár ez Kovács Péter RMDSZ-főtitkár múlt heti bírálata után mintha alább hagyott volna -, Titus Corlățean külügyminiszter pedig a tavalyi alkalom után idén is fontosnak találta június 4-én, hogy közleményben üdvözölje a Magyarország szétdarabolását szentesítő trianoni diktátumot.

Nagyon valószínű, hogy mindennek az RMDSZ is tudatában van, ennek a hűségnyilatkozatnak ezért megkérte a politikai árát. Könnyen előfordulhat, hogy például a populista PPDD kormányba emeléséről is azzal lehetett lebeszélni a PSD-t, hogy cserében Kelemen bejelentette Ponta jelöltségének támogatását.

Hirdetés

Még az is megtörténhet, hogy egyéb, akár a magyar jogköveteléseket érintő engedményekről is szó lehet.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a magyar választópolgárok mennyire látják át ezeket az összefüggéseket, azt, hogy milyen háttéralkuk állhatnak Kelemen nyilatkozatának hátterében. Közismert, hogy a romániai magyar közösség többsége a jobboldali, konzervatív eszmékkel rokonszenvez, ezért például 2009-ben sem az RMDSZ által támogatott államfőjelöltre, a PSD-s Mircea Geoanára szavaztak. Emellett az RMDSZ 2007-ben és 2012-ben sem tudta rávenni a magyarokat, hogy Traian Băsescu államfő leváltására szavazzanak, illetve a második alkalommal arra, hogy részt vegyenek a leváltásról szóló népszavazáson. Ez Băsescu elmúlt egy évben végrehajtott magyarellenes retorikai fordulata óta valószínűleg már nem lenne így. Ugyanakkor éppen ezért nehezen hihető, hogy novemberig elnyerheti a magyarok kegyeit a szocialista, a magyar kormánnyal folyamatos ellentétben levő Ponta, aki egy olyan párt élén áll, amelynek vezető politikusai – a szocialista megnevezésnek fittyet hányva – folyamatosan magyarellenes retorikát használnak.

Ha tehát Ponta és Kelemen arra számít, hogy az RMDSZ a PSD aklába tudja majd terelni a magyar közösséget, akkor előfordulhat, hogy ismét nagyot csalódnak.

Persze van egy kiskapu. Kelemen szerint a támogatás csakis Ponta személyének szól, más PSD-s jelöltnek nem. Ha tehát nem Ponta lesz a jelölt – neki pedig a jelek szerint nagyon nem akaródzik indulni – akkor az ígéret nem több puszta udvariassági gesztusnál. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a PSD egyelőre nem tud jobb jelöltet kiállítani.

Hirdetés