Emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolják a román börtönparancsnokot

Kevesebb mint egy évvel a leleplezése és a feljelentése után vádat emelt a legfőbb ügyészség Alexandru Vișinescu egykori rettegett kommunista börtönparancsnok ellen. Legalább tizenkét politikai fogoly haláláért lehet felelős.
Hirdetés

Emberiesség elleni bűncselekmények vádjával vádat emelt szerdán a bukaresti legfőbb ügyészség a Râmnicu Sărat-i politikai börtön egykori parancsnoka, Alexandru Vișinescu ellen, aki a vádirat szerint 1956 és 1963 között olyan bánásmódot honosított meg a fegyintézetben, amely kimondottan az ott őrzött politikai foglyok fizikai megsemmisítését célozta.

Az ügyészség szerdai közleménye szerint a börtönben megtagadták az őrizetesektől alapvető emberi jogaikat, és minden intézkedés azt szolgálta, hogy meghaljanak.

A betegek számára nem biztosítottak gyógyszert, orvosi ellátást, nem volt elegendő élelem, fűtetlen cellákban tartották a rabokat, akiket rendszeresen bántalmaztak. Vișinescu parancsnoksága alatt összesen tizenkét politikai fogoly vesztette életét az embertelen bánásmód miatt.

Vișinescu korábban, ügyészségi meghallgatásai során tagadta a vádakat, és felelősségét a rabok halálában. A vádirat ugyanakkor rámutat: bár az általános irányelvek egyértelműen a rabok megsemmisítését szolgálták, a módszerek kidolgozása és alkalmazása a börtönparancsnokok feladata volt.

A Râmnicu Sărat-i börtönben jórészt a kommunista hatalomátvétel előtti kormányok tagjait, a történelmi pártok vezetőit és egyházi vezetőket őriztek, ezek fizikai megsemmisítése a bolsevik rendszer egyik legfőbb célja volt.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) tavaly augusztus elején jelentette be: vizsgálatot indított a kommunista rendszer 35 egykori, népirtással gyanúsítható börtönparancsnoka és büntetés-végrehajtási tisztje ügyében, a vizsgálat eredményei alapján pedig ügyészségi feljelentést tesz az érintettek ellen.

Az első kiszemelt Alexandru Vişinescu, aki 1956 és 1964 között állt a fegyintézet élén, ez idő alatt pedig a terror légkörét honosította meg. Az IICCMER vizsgálatai szerint ez idő alatt tizenkét politikai fogoly halt meg a börtönben a Vişinescu által bevezetett kegyetlen bánásmód, a rossz élelmezés, az állandó verések és a magánzárkában eltöltött idő miatt.

A most 89 éves egykori börtönparancsnok volt az első, aki ellen hivatalosan ügyészségi feljelentést tettek a bukaresti területi katonai ügyészségen több rendbeli, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt. A legfőbb ügyészség szeptemberben népirtás miatt indított bűnvádi eljárást ellene. 

Arról, hogy milyen egykori kommunista börtönparancsnokokat sikerült még leleplezni, az alábbi linkeken olvashat.

 

 

Hirdetés