Így végy buszjegyet SMS-ben

Legalábbis Kolozsváron és környékén. Ma indul a szolgáltatás, és most már tudjuk azt is, hogyan kell használni.
Hirdetés

Mától indul az áprilisban beharangozott, SMS-es buszjegyvásárlás nemcsak Kolozsváron, hanem az egész metropoliszövezetben, ahova a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) járatokat működtet.

SMS-ben nemcsak vonaljegyet, hanem akár 24 órás bérletet is vehetünk – közölte ma Emil Boc polgármester hivatalos Facebook-oldala. A részletek felől itt tájékozódhatunk.  
 
Az SMS-es jegyvásárlás előnye, hogy független a készpénzkészletünktől és a jegyárus bódék nyitvatartásától, és olyan megállóban is vásárolhatunk, ahol nincs ilyen bódé. Mindenképp érdemes még felszállás előtt megvásárolnunk, mert a visszaigazoló kód 10-25 másodperc múlva érkezik meg a telefonunkra.

Ahhoz, hogy jegyet tudjunk venni a telefonunkkal,

küldenünk kell egy SMS-t a 7478 számra, és a szöveges üzenetbe egy olyan számot, betűt, esetleg betűt számmal együtt kell beírnunk, amellyel tudatjuk a szerverrel, milyen típusú jegyet szeretnénk:
 
SMS-buszjegyek Kolozsváron
 Elküldendő szöveg  Jegy típusa Ára  ≈ Ára lejben  Bódénál
 bármely városi járat száma  az illető vonalra 45 percig érvényes jegy  0,5 euró + áfa  2,8 lej  4 lejes jegy 2 útra (éjszakai buszon 3 lej)
 T  60 percig bármelyik városi vonalra érvényes jegy  0,9 euró + áfa  5 lej  4 lejes jegy 2 útra
 A  24 órán át bármelyik városi járatra érvényes jegy  2,6 euró + áfa  15 lej  12 lej
 M40  40 percig bármelyik városi és metropoliszövezeti járatra érvényes jegy  0,9 euró + áfa  5 lej  3-8 lej
 M60  60 percig bármelyik városi és metropoliszövezeti járatra érvényes jegy  1,35 euró + áfa  6,5 lej  3-8 lej
 M80  80 percig bármelyik városi és metropoliszövezeti járatra érvényes jegy  1,8 euró + áfa  9,8 lej  3-8 lej
 MA  24 óráig bármelyik vonalra érvényes jegy  4 euró + áfa  21 lej  nincs
 
 
A válasz elméletileg 10-25 másodpercen belül érkezik, és tartalmazza a megvásárolt jegy típusát, érvényességi idejét, árát és egy visszaigazoló kódot. A válasz SMS-t ne töröljük ki a telefonunkból az úticélunk elérése előtt.

Ha többen utazunk,

egyetlen telefonról is vehetünk több jegyet, csak annyiszor ismételjük meg a műveletet, ahány személynek akarunk így jegyet venni. Ha olyan személlyel utazunk, aki saját telefonjáról vett nekünk jegyet, ügyeljünk, hogy ne szálljon le hamarabb az illető járatról, mint mi.
 
Mert ha felszáll a jegyellenőr, meg kell mutatnunk neki a válasz SMS-ben kapott visszaigazoló kódot. Az nem számít érvényes jegynek, amelynek visszaigazoló kódját azután kapjuk meg, hogy a jegyellenőr kéri a jegyet vagy a kódot. A jegyellenőr a visszaigazoló kódot szintén ellenőrzi a rendszerben, amelyről kapunk egy SMS-t egy második, ellenőrző kóddal, amelyet szintén meg kell mutatnunk a jegyellenőrnek.

Fontos tudni,

hogy a szolgáltatás csak az Orange, Vodafone és DigiMobil hálózatában működik. Külföldi mobilszámról nem lehet buszjegyet venni.
 
Ha SMS-ben szeretnénk jegyet vásárolni, bizonyosodjunk meg róla, hogy
  • működik a telefonunk,
  • van térerő,
  • nincs tele a telefonunk memóriája,
  • és ha pre-pay kártyát használunk, akkor az fel van töltve legalább egy SMS árával.
 

Fotó: Emil Boc hivatalos Facebook-oldala

 

Hirdetés