Sok bába között elveszett a tündérrózsa

Már régóta lehetett tudni, hogy baj lesz, de érdemi lépést senki sem tett: eltűnt az Európában egyedülálló hévízi tündérrózsa Püspökfürdőről.
Hirdetés

Természeti látványosságnak számított a Nagyvárad melletti Püspökfürdőn lévő termáltó, hévízi tündérrózsák gyönyörködtették itt a szemet. Eddig. A tó ugyanis kiszáradt, és ezzel eltűntek a botanikai ritkaságok is, amelyek kizárólag itt éltek természetes körülmények között Európában.

A terület a Körösvidéki Múzeum kezelésébe tartozik, és már évek óta komoly problémát jelentett a vízszint folyamatos csökkenése: a tavat tápláló források ugyanis gyakorlatilag elapadtak. Egyeztetések és tanácskozások voltak, érdemi intézkedés azonban nem történt.

Az erdon.ro híradása alapján úgy tűnik, hogy most sem lesz: az illetékesek egymásra mutogatnak, határozott lépésre pedig senki sem szánja el magát. A múzeum biológusa, Venczel Márton szerint a tavacskában lévő fajok elvileg megmenthetőek, de ehhez sürgősen lépni kell, és elérni azt, hogy mindig legyen benne elegendő mennyiségű és hőmérsékletű termálvíz.

Míg a múzeum más intézmények fellépésére vár, a Bihar megyei Prefektúra hárítja az ügyet. „Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, de a termáltó megmentése érdekében a múzeum kell előálljon tudományosan megalapozott érvekkel, hiszen azért van ott annyi szakember” – nyilatkozta Claudia Timofte, a prefektúra kancelláriájának vezetője az erdon.ro-nak.

Hirdetés