Még mindig nem kell az EU „ingyen pénze”

Megint nem jöttek be a tervek meg a becslések Pontáéknak: Románia tervezettnél kevesebb EU-s pénzt hívott le az év első öt hónapjában. De persze ismét ígérik, hogy mostantól nő a hatékonyság.
Hirdetés

Romániának a tervezettnél kevesebb EU-s forrást sikerült lehívnia az év első öt hónapjában, de a szakminiszter szerint tartható az a cél, hogy a lehívott források összege az év végéig elérje a 3,5 milliárd eurót.  

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint Eugen Teodorovici, az európai pénzforrások minisztere egy vasárnapi bukaresti rendezvényen beszélt az Európai Unió által biztosított pénzforrások lehívási üteméről és az ezzel kapcsolatos nehézségekről. Az elmaradás mértékéről azonban nem közölt számokat. Elmondta: lemaradás elsősorban a környezetvédelmi és a közlekedési infrastruktúrában eszközölt beruházásoknál mutatkozik.

A miniszter az okokat vizsgálva megemlítette, egyes cégek úgy nyertek el munkálatokat, hogy a versenytárgyalásokon a reális érték alá kínáltak, és most képtelenek elvégezni a munkát. A törvények értelmében ugyanis azt a társaságot kell a közbeszerzési eljárás győztesének nyilvánítani, amelyik a legalacsonyabb áron kínálja a munka elvégzését.

Eugen Teodorovici kijelentette, meg fogják változtatni a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályokat, hogy kiküszöböljék a jelenlegi nehézségeket. A tárcavezető szerint Románia a 2007 és 2014 közötti időszakra számára elkülönített EU-s forrás 80 százalékát fogja tudni lehívni 2015 végéig.

Hirdetés

Románia kétéves haladékot kapott Brüsszeltől, hogy javítson az uniós pénzek felhasználási arányát mutató, úgynevezett abszorpciós rátán, amely 2014 elején csak 34 százalékos volt. Az ország 2014-ben és 2015-ben még mintegy 10 milliárd eurót költhet el a korábbi költségvetési ciklusban számára elkülönített alapokból.

 

Hirdetés