Még bele lehet szólni a rétyi építkezésbe

Aki még siet, véleményezheti a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzem területére tervezett, biomasszát és a fafeldolgozásból származó hulladékot felhasználó erőmű környezetvédelmi engedélyeztetését.
Hirdetés

Hétfőn még véleményezhető a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzem területére tervezett, biomasszát és a fafeldolgozásból származó hulladékot felhasználó erőmű környezetvédelmi engedélyeztetése, ezt követően az illetékes Kovászna megyei hatóság rábólinthat a kivitelezésre. 

Gheorghe Neagu, a környezetvédelmi hatóság igazgatója elmondta, a terv húszoldalas dokumentumát tíz nappal ezelőtt közzétették a honlapjukon, de még senki nem fogalmazott meg ellenvetést. Áprilisban a rétyi községházán szerveztek az erőműről közvitát, akkor sem szólt hozzá senki. Amennyiben a napokban észrevételek érkeznek a dokumentáció kapcsán, azokra a hatályos jogszabályokhoz igazodva válaszolnak – tájékoztatott az intézményvezető.

Az erőmű megépítésére a Suceava megyei Radócon bejegyzett Bioelectrica Transilvania cég kért engedélyt a Kovászna megyei környezetvédelmi hivataltól. A cég által benyújtott dokumentáció szerint a megtermelt energiát a fűrészüzem működtetésére használják, a többlet pedig az országos energetikai rendszerbe kerül.

Toró Attila, az osztrák beruházást ellenző Indigó csoport tagja úgy fogalmazott, feleslegesnek tartotta, hogy részt vegyenek a közmeghallgatáson, szerinte az üzem engedélyeztetése kapcsán is csak azért szerveztek közmeghallgatást, hogy utólag azzal „takarózhassanak”. Hozzátette, amennyiben a környezetvédelmi hatóság kibocsátja az engedélyt, azt a bíróságon fogják megtámadni.

Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, civil szervezetek már a fűrészüzem engedélyeztetése miatt beperelték a környezetvédelmi hivatalt, arra hivatkozva, hogy nem vette figyelembe az üzem környezetre gyakorolt káros hatását.

 

Hirdetés