Három oroszlánt szelídítettek az olaszok

Olaszország örülhetett a brazíliai labdarúgó-világbajnokság szombati napjának (mármint ott szombat, nálunk már vasárnap hajnal) rangadóján: a D csoport két európai sztárgárdájának meccsét Balotelliék nyerték meg 2-1- arányban. A görögök és Uruguay becsődöltek, Elefántcsontpart dübörög.
Hirdetés

Talán a környező őserdő szelleme szállta meg a két válogatottat – a meccset Manausban, az amazóniai őserdő közepén, 30 fokban és 60 százalékos páratartalomban játszották – , de tény, hogy vadul egymásnak estek.

Mind angol, mind olasz részről adódtak lehetőségek, aztán a 35. percben az azzurrik be is találtak: egy jobb oldalról beívelt szöglet után Pirlo azzal etette meg a védőket, hogy átlépte a labdát, Marchisio pedig mintegy 23 méterről kilőtte a jobb alsót.

A háromoroszlánosok nem azért világhódítók leszármazottai, hogy ezt csak úgy annyiban hagyják, és engedjék elkezdeni az ilyenkor szokásos bunkerfocit. Nem is tették, és két perc múlva a Sterling által indított Rooney emelt középre, Sturridge pedig a kapu előteréből bevágta az egyenlítő találatot.

Az olaszoknak ennek nyomán ismét támadniuk kellett, és becsületükre legyen mondva, meg is tették, Balotelli is betalálhatott volna, Marchisio pedig a kapufát találta el.

Az olasz nyomás a második félidő elején újabb vezetést ért: Candreva passzából Balotelli bólintott a hálóba.

Na innentől kezdődött az, hogy az olaszok zömmel arra koncentráltak, hogy az angolok ne szerezhessenek gólt, a saját előny növelése másodlagos fontosságú volt. Céljukat maradéktalanul teljesítették, bár azért Pirlo még egy kapufát lőtt, úgyhogy alapvetően megérdemelték a győzelmet.

D csoport, 1. forduló:
Olaszország-Anglia 2-1 (1-1)
Manaus, Amazónia Arénája, 42 500 néző, v.: Björn Kuipers (holland)

gólszerzők: Marchisio (35.), Balotelli (50.), illetve Sturridge (37.)

sárga lap: Sterling (92.)

Uruguay lepattant Costa Ricáról

A D csoport első meccsén Uruguay csapott össze Costa Ricával, ami alapvetően egyesélyes meccsnek ígérkezett. Ezt Costa Rica válogatottján és fanatikus rajongóikon kívül valószínűleg a világon mindenki így gondolta, és ezúttal nem a világnak volt igaza: a kis közép-amerikai ország nagyon csúnyán elverte Forlánékat.

Az uruk úgy gondolták, magukat nem túlzottan agyonhajtva legyűrik a hősiesen küzdő, de azért öt emberrel védekező közép-amerikaiakat.

Uruguay amúgy a jelek szerint nem csupán a vb-trófeát akarja elhódítani, hanem a csajokat is, átizzadt, feszülős mezeiken átdomborodó mellizmaik láttán vélhetően világszerte több millió nő válik fanatikus uruguayi drukkerré.

A Costa Rica-iakat viszont annyira nem hatotta meg Forlán, Cavani és Lugano férfias felsőteste, és az első húsz percben teljesen egyenrangú félként játszott a kétszeres világbajnok, a legutóbbi vébén negyedik helyezett uruk ellen.

Aztán egy uruguayi támadásnál a Costa Rica-i Diaz a tizenhatoson belül hátulról átkarolta Luganót, aki azonnal feldobta magát – hogy Diazt a feszülős mez zavarta meg, és ezért akarta mindenáron átölelni Luganót, vagy egyéb, az már mindegy – , a jogosan megítélt tizenegyest pedig Cavani értékesítette.

Costa Rica viszont nem zuhant össze, nekirontottak az ellenfélnek a bekapott gól után. Az egyenlítő gól a második félidő elején érkezett: a komótosan focizgató urukat lefutva a Costa Rica-iak egyik ellentámadása végén Campbell 14 méterről lőtt bődületes nagy gólt, majd miután az uruguayiak ezután sem vették komolyan őket, néhány perc múlva Duarte fejesgóljával megfordította az eredményt.

Az uruguayiak ekkor döbbentek rá, hogy ők tulajdonképpen focizni jöttek Brazíliába, és el is kezdtek támadni, de sehogy sem tudtak betalálni. Costa Rica viszont úgy belejött, hogy igen: egy kontra végén Urena szerezte meg a harmadik találatukat. A végén Uruguay még egyik védőjét, Maxi Pereirát is elveszítette, aki a fejét veszítette el, és úgy felrúgta Campbellt, hogy azonnal kiállították.

Ha az uruguayiak így folytatják, a csoportkör után mehetnek haza. De a lányok attól még világszerte biztosan szeretni fogják őket.

D csoport, 1. forduló:
Costa Rica-Uruguay 3-1 (0-1)
Fortaleza, Castelao Stadion, 45 000 néző, v.: Felix Brych (német)

gólszerzők: Campbell (54.), Duarte (57.), Urena (84.), illetve Cavani (23., 11-esből)

piros lap: Pereira (94.)
sárga lap: Lugano (50.), Gargano (56.), Caceres (81.)

Becsődölt a görög védelem

A C csoportban Kolumbia lépte le 3-1-re a görögöket, akik arról nevezetesek, hogy a pótselejtezőben Románia száját kenték el (3-i, 1-1), így harcolták ki a kijutást a vébére, valamint arról, hogy a 2004-es Eb-n gyakorlatilag játék nélkül, az egész tornát végig védekezve nyerték meg a kontinensbajnokságot.

Hirdetés

Bár őket ismerve attól lehetett tartani, hogy ez a mérkőzés is tömény unalomba fullad, mivel a hellének nem csupán egy buszt, de egy egész metrószerelvényt betolnak a tizenhatosuk előterébe, a kolumbiaiak nem mutattak különösebb érzéket a tömegközlekedési eszközök közötti különbségekkel szemben: már a legelején lerohanták a görögöket, és az ötödik percben meg is szerezték a vezetést.

Armero lőtte rá laposan tizenkét méterről, és mivel az egyik védő, Manolasz, beletette a lábát, a labda végül becsorgott a jobb alsó sarokba. A dél-amerikaiak gólja már csak azért is jól jött, mert annak nyomán a nézők szemtanúi lehettek, amint a csapat tagjai Armero vezetésével valami egészen frenetikus mozgáskultúráról tanúbizonyságot téve, sajátos törzsi tánccal ünnepelték a találatot.

 

 

Ennek nyomán a görögök is támadni kényszerültek, és Kone már rögtön a gól után kihagyott egy jókora helyzetet. A játék képe ezt követően annyiban változott, hogy a görögök támadtak, de gólt nem tudtak szerezni, sőt sokáig igazi helyzetig sem jutottak, a kontrajátékra berendezkedett kolumbiaiak ugyanis nem hagyták, hogy kibontakozzanak. (Bár a görögök játéka alapján sokkal több ötletük a gólszerzésre akkor sem lett volna, ha az ellenfél nem rohanja le őket a tizenhatos előterében).

A félidő végén Kone szép lövéssel tornáztatta meg Ospina kapust, de az akció esztétikumán kívül érdemleges eredménnyel nem járt.

A kolumbiaiak a jelek szerint hagyománytisztelőek, mivel a fordulás után ismét csak a félidő elején szereztek gólt: egy szöglet nyomán Aguliar tette bele a lábát a lövésbe, a labda pedig a kapu torkában álló Gutiérrez elé pattant, aki a hálóba pöckölte a játékszert.

A mérkőzés a hagyományok jegyében folytatódott, amennyiben a görögök ezúttal is csak helyzetig jutottak közvetlenül a gól után: Gekasz fejelte a felső lécre a labdát. Ezzel ki is fújtak a hellének, a kolumbiaiak meg a hosszabbításban még megadták a kegyelemdöfést: egy kontra végén Rodriguez vágta be a harmadik gólt.

C csoport, 1. forduló:
Kolumbia-Görögország 3-0 (1-0)
Belo Horizonte, Mineirao Stadion, 58 000 néző, v.: Mark W. Geiger (amerikai)
gólszerzők: Armero (5.), Gutierrez (58.), Rodriguez (93.)

sárga lap: C. Sanchez (26.), illetve Papasztatopulosz (52.), Szalpingidisz (55.)

Elefántok taposták agyon a japánokat

A C csoport másik, európai idő szerint vasárnap hajnali mérkőzésén Arfika legyőzte Ázsiát. Elefántcsontpart csapott össze Japánnal, és látszott, hogy az Elefántok nem szórakozni érkeztek Brazíliába, neki is rohantak ellenfelüknek. Ehhez képest Honda szerzett vezetést a japánoknak az első negyed óra végén.

Ennyi szólt a mérkőzésen Japánról, a továbbiakban Elefántcsontpart uralta a mérkőzést. A gólszerzéshez azonban az kellett, hogy a korosodó, de még mindig világklasszis Didier Drogbát is becseréljék. Ezt követően két perc alatt Bony, majd Gervinho találatával sikerült fordítani.

Ezek után köszönték szépen, a fociból elég is volt, a lefújásig megelégedtek az eredmény őrzésével, ami tökéletesen elég is volt a győzelemhez.

C csoport, 1. forduló:
Elefántcsontpart-Japán 2-1 (0-1)
Recife, Pernambuco Aréna, 46 000 néző, v.: Enrique Osses (chilei)
gólszerzők: Bony (64.), Gervinho (66.), illetve Honda (15.)
sárga lap: Bamba (54.), Zokora (58.), illetve Josida (23.), Morisige (64.)

Mi várható ma?

Ma este az E csoportban héttől Svájc csap össze Ecuadorral, tíztől Franciaország Hondurasszal játszik, éjjel egytől pedig az F csoportban Argentína-Bosznia összecsapás látható. A meccseket az m1 és a román közszolgálati televízió is közvetíti.

 

Hirdetés