Táblacsere a megyeházán

Közigazgatási palota lett a megyeháza Sepsiszentgyörgyön. Legalábbis románul. De a magyar felirat marad.
Hirdetés

Új feliratot függesztettek ki csütörtökön a Kovászna Megyei Tanács épületén, melyen a „Palat administrativ/Megyeháza” felirat szerepel. A korábbi táblán a „Casa judeţului/Megyeháza” megnevezés szerepelt, de ez nem nyerte el a prefektúra tetszését: a kormányhivatal több ízben is felszólította az intézményt a felirat eltávolítására, majd pert indított az önkormányzat ellen.

A törvényszék azonban megállapította, hogy a megyei tanács épületét megnevező helyes román kifejezés a „palat administrativ”, ami szó szerinti fordításban közigazgatási palotát jelent, értelem szerint pedig megyeházát, mivel a megyei tanács székházát jelöli meg.

Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke a Krónikának elmondta, nevetségesnek tartja, hogy „táblacserékre kell pazarolni több intézmény idejét és pénzét”. „A prefektúra kezdeményezte eljárás értelmében el kellett a magyar feliratot távolítanunk. Nyilván egyesek azt remélték, hogy így nem lesz magyar felirat az intézményen. Csalódni fognak. Nyelvhasználati jogainkkal továbbra is élni fogunk. Érthetetlen az is, hogy a közintézményeken szereplő magyar feliratok jó ideje szemet szúrnak a prefektusoknak” – mutatott rá az intézményvezető.

A politikus felidézte, 2013 elején Codrin Munteanu prefektus kérte a magyar felirat eltávolítását a megyeházáról, majd utódja, Dumitru Marinescu pert is indított emiatt, és a bíróság neki adott igazat.

Kép: Henning János

Hirdetés