Újra megmutatja a MOGYE, milyen a multikulti

Olyan szakokon biztosít ezentúl ingyenes helyeket a románul tanulni vágyó hallgatóknak a MOGYE, amelyek magyarul még költségtérítéssel sem elérhetőek.
Hirdetés

Újabb államilag támogatott helyekkel bővül a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) kínálata – de csak a román nyelven tanulni vágyó diákok számára. Ezzel szemben a magyar fiatalok még fizetéses helyekre sem pályázhatnak. A szenátus döntése értelmében a nyáron a már néhány éve működő táplálkozástanon, kinetoterápián, testnevelési szakon és orvosi kozmetikán is lehet ingyenes helyekre felvételizni. Arra a kérdésre, hogy a magyarul tanulni kívánó hallgatóknak miért nem biztosít államilag támogatott helyeket a magát multikulturálisnak meghatározó egyetem, Leonard Azamfirei rektor azt válaszolta, hogy nem mutatkozott igény erre. „Nem is kérte senki, nincs is kapacitás ilyesmire, adminisztratív szempontból pedig nem is rentábilis. Ott van az általános orvosi kar, azt is alig tudjuk lefedni oktatókkal” – magyarázkodott a rektor.

 Ez egy újabb fejezet a nyuszika sapkája meséjéből” – jellemezte Azamfirei kifogásait Szabó Béla. A magyar tagozat vezetője emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt, amikor a szenátus a kinetoterápia, táplálkozástan és testnevelési szakok létesítése mellett döntött, azzal utasította el az anyanyelvű oktatás lehetőségét, hogy az ráfizetéses lenne. Az új tanügyi törvény megjelenése után már azzal érveltek, hogy a fele-fele egyezség csak az államilag támogatott helyekre vonatkozik. „Most állami helyekről beszélünk. De a román fél ezúttal is felkészült a kifogásokkal: nincs kapacitás, nem költség-hatékony meg miegymás. A minisztérium, amelynek vezetői egyfolytában azt szajkózzák, hogy a magyar tagozatot meg kell erősíteni, szemet hunynak, és csak a román tagozatot fejlesztik” – háborgott Szabó Béla.

Hirdetés