Repedezik az RMDSZ-MPP-szövetség

Vége a mézesheteknek: a háromszéki MPP-seknek kezd kényelmetlenné válni az RMDSZ-szel kötött frigy.
Hirdetés

Az MPP háromszéki politikusai elégedetlenek az RMDSZ-el fennálló partnerséggel, és együttműködési megállapodás felülvizsgálatát kérik a polgári párt országos vezetőségétől. A polgári párti politikusok ugyanakkor szorgalmazzák, hogy jövő héten üljön össze a két párt országos vezetősége, és tárgyaljanak nemzetpolitikai témákról, pontosabban arról, hogy mit lépnek a kormány által az SZNT-nek adott válaszra az autonómia témában, illetve egyeztessenek Székelyföld autonómia törvénytervezetéről.

Az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke, Bálint József csütörtöki sajtótájékoztatón kifejtette: a párton belül egyre inkább megkérdőjeleződik az RMDSZ-el kötött partnerség szükségessége. A politikus szerint az MPP tagok és szimpatizánsok rajtuk kérik számon, hogy a közvélemény és a sajtó is úgy vélekedik, hogy a polgári pártot „lenyelte” az RMDSZ. Bálint József leszögezte: az MPP nem olvadt be, nem frakciója és nem is platformja az RMDSZ-nek, önállóan politizál, hiszen azért jött létre, hogy képviselje a „választás szabadságát”. Hozzátette: a két alakulat közti partnerség nemzetstratégiai célok megvalósításáért jött létre.

Az MPP mai országos vezetősége hiszékenyebb az RMDSZ kapcsán, mint a tagság vagy szimpatizánsok, akik nem díjazták a partnerségi megállapodást” – nyilatkozta Bálint József, aki szerint az együttműködési megállapodás ugyan pillanatnyilag csökkentette a polgári párti politikusok „hadakozását”, az önkormányzati vezetőiknek nem kell folyamatosan védekező állásba helyezkedniük, de hosszú távon nem látják előnyét az együttműködésnek, mert az megkérdőjelezi az MPP létét.

Bálint József a két párt közti együttműködés féléves mérlegét megvonva felrótta az RMDSZ-nek, hogy még mindig nincs autonómia törvénytervezet, nem állnak ki határozottan a nemzeti jelképek mellett, nincs forrásmegosztás a magyarság szervezetei között, a kormánytól származó pénzek fölött csak az RMDSZ rendelkezik.

 

Hirdetés