Múzeumba dugják a kommunizmust

És interneten gyűjtenek rá pénzt. Amerikában, mert ott építik meg. Ott érzik szükségesnek a tájékoztatást. A magyar állam már adott egymilió dollárt.
Hirdetés

Megkezdődött az internetes adománygyűjtés a kommunizmus áldozatainak az amerikai fővárosban létrehozandó emlékmúzeumára, amelynek megépítéséhez a magyar kormány egymillió dollárt ajánlott fel – jelentette be szerdán Washingtonban Marion Smith, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány ügyvezető igazgatója.

 
Smith a BuildTheMuseum.com oldal elindításáról szóló bejelentést a testület létrejöttéről határozó kongresszusi határozat meghozatalának 20. évfordulója, valamint a vasfüggöny leomlásának 25. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen tette meg. Itt arról is beszámolt, hogy megkezdődött a ma még csak a világhálón létező múzeum „tanú és történelem” című videó-adatbázisának létrehozása.
 
A rendezvényen 18 állam – köztük Magyarország – nagykövetségének, valamint több emberi jogi, illetve diaszpóra-szervezet képviselői koszorúzták meg a kommunizmus áldozatainak emléket állító Demokrácia Istennője szobrot, amely a negyedszázada levert Tienanmen téri diáklázadás emblematikus figurájának bronz mása. 
 
Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza múzeum igazgatója az MTI-nek nyilatkozva emlékeztetett arra: Washingtonban már 20 éve kezdeményezték egy olyan hely létrehozását, ahol meg lehet emlékezni a kommunizmus áldozatairól.
 
„Első lépésként egy emlékművet avattak fel, és úgy gondoljuk, itt az idő, hogy továbblépjünk, és egy múzeumot is létre tudjunk hozni. Ebben Magyarország megtette a kezdeményező szerepet, egymillió dollárral támogatja ezt a kezdeményezést. Reméljük hogy a többi ország is csatlakozik hozzánk” – mondta.
 
„A legtöbb embernek nincs tudomása arról, hogy a 20. században a kommunista diktatúrákban 100 millióan vesztették életüket, és továbbra is halnak meg emberek” – indokolta az MTI-nek a múzeum létrehozásának szükségességét Lee Edwards történész, a Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány elnöke.
 
A fenti képen Schmidt Mária, a budapesti Terror Háza múzeum igazgatója és Szapáry György washingtoni magyar nagykövet koszorúz. MTI Fotó: Pogár Demeter

Hirdetés