Izsák Balázs kérdőre vonja az RMDSZ-t

Szerinte az is eredmény, hogy a kormány egyáltalán válaszra méltatta az SZNT autonómiaügyi beadványát, mert így kialakulhat egy eszmecsere. A hatalmon lévő RMDSZ-től magyarázatot vár a kormányálláspont miatt.
Hirdetés

Izsák Balázs SZNT-elnök szerdán egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra azt a nyílt levelet, amelyben állásfoglalásra kéri az RMDSZ elnöki tisztségét is betöltő Kelemen Hunort a román kormány álláspontjával kapcsolatban.

 Az SZNT elnöke a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta: a közvéleménynek tudnia kell, hogy az RMDSZ – amely az erdélyi magyar nemzeti közösséget is képviseli, de a román kormányban is részt vesz – hol áll az autonómiavitában, és mit kíván tenni az autonómia ügyében.
 
Izsák Balázs fontosnak tartotta a román kormány válaszát, mert – mint elmondta – abban először szerepeltek érvek a székelyföldi autonómiaigénnyel szemben. Hozzátette, az érvekkel  szemben ellenérveket lehet felhozni, és ez lehetőséget teremt a félelmek lebontására.
 
„Amíg a válasz csak a »nem« tagadószó volt, addig nem lehetett vitatkozni” – magyarázta az SZNT elnöke.

Izsák Balázs kérdéseket intézett Kelemen Hunorhoz

Többek között azt kérdezte:
  • A kormány illetékese egyeztette-e az RMDSZ vezetőivel az SZNT-nek adott választ?
  • Rá tudja-e venni koalíciós partnerét az RMDSZ, hogy az vessen véget a székely jelképek üldözésének?
  • Igényli-e az RMDSZ a világ demokratikus államainak támogatását, vagy elég erős ahhoz, hogy a román kormány tagjaként kivívja az erdélyi magyarok jogait, Székelyföld területi autonómiáját is beleértve?
 
Izsák Balázs elutasította a román kormány álláspontját, amely szerint az Európa Tanács 1993-ban elfogadott 1201-es ajánlásának – amely többek között a területi autonómiát is a kisebbségek védelmét szolgáló megoldásként ajánlja – nincsen jogi ereje. Kijelentette: Románia az Európa Tanácsba való felvételekor kötelezettséget vállalt az 1201-es ajánlás teljesítésére.

 

Hirdetés