Rendőr van, tanár nincs elég

Ma kezdődött az érettségi vizsga a román nyelv és irodalom szóbelivel. Naponta 3170 rendőr járőrözik a vizsgaközpontok körül.
Hirdetés

Kedd reggel kezdődött az érettségi, ma és holnap zajlik a román nyelv és irodalom szóbeli. A szóbeli vizsgákon minősítést kapnak a diákok, nem osztályzatot. Az írásbelik június 30-án kezdődnek, az utolsó vizsga július 4-én lesz, 7-én függesztik ki az eredményeket, utána csak négy óráig lehet azokat megóvni. A végleges eredményeket július 11-én teszik közzé.

A vizsgák térfigyelő kamerákkal ellátott termekben zajlanak, ahova a diákok csak a személyazonossági igazolványukat és egy írószert vihetnek be, minden mást kint kell hagyniuk. Akit csaláson érnek, azt kizárják.
 
A hatóságok naponta 3170 rendőrt mozgósítanak a vizsgák ideje alatt, hogy a vizsga- és javítóközpontok körül járőrözzenek – írja a maszol.ro.
 
Kovászna és Maros megyében vizsgaközpontok összevonását is tervezik, mert nem jött annyi diák vizsgázni, mint amennyire számítottak, Háromszéken pedig kevés tanár jelentkezett felügyelőnek: a szükséges 300 helyett mindössze hatvanan, mert nagyon alacsony a javadalmazás.
 
Az 1503 vizsgaközpontba 161 705 diákot várnak, ennyien iratkoztak be az idei érettségire. Közülük 31 864 nem idén végzett.
 
Az érettségire nem jelentkező diákok nagy része, körülbelül 60 ezren idén végezték a 12-dik osztályt – véli a Szülői Egyesületek Szövetségének elnöke, Mihaela Gună. Tavaly a frissen végzettek közül mintegy 40 ezren érezték úgy, hogy nem elég felkészültek, és nem jelentek meg a vizsgákon.

Hirdetés