Beszóltak az amerikai honatyák román kollégáiknak

Nem tetszik az amerikaiaknak, hogy a román parlament akadályozza az ügyészség munkáját azáltal, hogy nem adja ki a korrupcióval gyanúsított honatyákat. Laura Codruța Kövesit eközben igazi hősnek tartják.
Hirdetés

Elfogadhatatlan, hogy Romániában a parlamenti képviselők akadályozhatják, hogy korrupciós vizsgálat induljon ellenük – ez volt a legfőbb üzenete bukaresti látogatása során az Egyesült Államok három szenátorának. A washingtoni kongresszus felsőházának három tagja – John McCain, Christopher Murphy és Ron Johnson – vasárnap este a Gândul hírportálnak adott interjúban fejtette ki nézeteit a romániai állapotokról.

John McCain leszögezte: rendkívüli mértékben tisztelik az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetőjét, Laura Codruța Kövesit. „Azt hiszem, igazi hős, és amennyiben a parlament korlátozta a tevékenységét, akkor hagyjon fel ezzel, mert kihatással van a kapcsolatainkra” – szögezte le annak kapcsán, hogy a román parlament – azt követően, hogy Joe Biden amerikai alelnök néhány hete Bukarestben a korrupció ellen küzdelem fontosságáról szólt – nem hagyta jóvá a bűnvádi eljárást egy korrupcióval gyanúsított szenátor ellen. Biden leszögezte: Bukarestnek tiszteletben kell tartania az egyetemes értékeket, ezért előrelépést kell felmutatnia a korrupcióellenes küzdelem terén.

Christopher Murphy egyenesen nevetségesnek nevezte, hogy a parlament akadályozhatja az ügyészség munkáját. Ron Johnson hozzátette: a külföldi üzletemberek csakis akkor hajlandóak Romániában befektetni a pénzüket, ha azt látják, hogy a hatályos törvényeknek megfelelő módon érvényt szereznek a hatóságok, és a jogszabályok mindenkire egyformán vonatkoznak.

A beszélgetés során a szenátorok egyúttal szorgalmazták a térség országainak energetikai függetlenségét, amihez a palagáz kitermelése is szükséges.

Hirdetés