Stockholm nyert Kolozsváron

Ha egy srác dumál rá egy lányt, hogy buli után nála töltse az éjszakát, az rendben. De mi történik, ha a lány ugyanazzal a retorikával áll ellen a srácnak, amikor az másnap reggel ki akarja tenni? Díjeső hullott ma este a spanyol szimmetriára.
Hirdetés

Bár néhány meghívott szerette volna, a TIFF díjait mégsem az egyik sokcsillagos szálló medencéjének partján osztották ki. Hanem a kolozsvári román színházban szombat este. A filmfesztiválnak itt még nincs vége, az egész pünkösd vasárnapot moziban tölthetjük.

Vörös szőnyegen vonuló estélyiken, szmokingokon vagy épp antiszmokingokon villantak a vakuk ma a Bocskai téren. A kényelmes bevonulás után viszont Tudor Giurgiu fesztiváligazgató pörgette fel a gálát, ahol végre megtudtuk, hogy nyert az egyik kedvencünk: a 15 ezer eurós fődíjat, a Transilvania Trófeát idén Rodrigo Sorogoyen viszi haza a Stockholm című filmért.
 
 
Mi több, ugyanennek a filmnek a két főszereplője, Javier Pereira és Aura Garrido kapta idén a legjobb alakításért járó ezer eurós díjat is.
 
A zsűri 1500 eurós különdíját „kiváló és bátor filmkészítők” kapták a Viktoria című román-bolgár koprodukcióért. Ezen kívül a zsűri két másik filmet is kiemelt említés szintjén, szintén az elkészítés bátorságáért: a Kutya című iráni és a White Shadow című olasz-német-tanzániai filmet.
 
A legjobb rendezés díját, ötezer eurót a lengyel Tomasz Wasilewski kapta a Floating Skycrapers című filmjéért. Michael Kutza, a chicagói filmfesztivál igazgatója szerint ez a fiatalember nagyon tehetséges, és nagy dolgokat fogunk majd látni tőle. 
 
 
Ez a filmje egy nem túl édes hármas tagjainak kínlódásáról szól: a meleg srác sokáig nem tudja, hogy az úszó fiú, akibe beleszeretett, viszontszereti-e; az úszó nem tudja, hogy akkor ő most meleg-e, vagy hogyan értelmezze és mit kezdjen azzal, hogy beleszeretett egy meleg fiúba; az úszó barátnője sokáig nem tudja, miért, csak érzi, hogy barátja már nem úgy szereti. Mindez a többségében homofób lengyel társadalomban. A hepiendet ne ebben a filmben keresd.
 
A Román Filmnapok versenye több szekcióban zajlott. Tudor Jurgiu Japán kutya című filmje nyerte az ezer eurós debütdíjat. A legjobb alakítást a zsűri egy rövidfilmben találta, persze nem akármelyikben. A (román rendezők közül) személyes kedvenc Radu Jude ismét remekművet forgatott Trece și prin perete (A falon is átmegy) címmel, ebben alakított kiemelkedőt a mindössze nyolc éves Sofia Nicolaescu.
 
 
 
A legjobb rövidfilm 1500 eurós díját viszont Iulia Rugină kapta a Să mori de dragoste rănită (Meghalni sebzett szerelemtől) című filmjéért, amelyben fellép és meghal a román szerelmes dalok sztárja, Angela Similea. A filmet tegnap meglepetésszerűen vetítették a főtéri szabadtéri moziban. A díjjal egy nap forgatás is jár, amit a rendező a következő filmjéhez használhat fel. 
 
A legjobb román nagyjátékfilm idén egy nagyon különlegesként felkonferált alkotás lett: Al doilea joc (A második meccs) a már befutottnak számító rendezőtől, Corneliu Porumboiutól. A gálán annyit tudtunk meg róla, hogy apa-fia kapcsolat és foci a film témája, ami azért is izgalmasnak ígérkezik, mert Corneliu Porumboiu édesapja, Adrian Porumboiu volt sokáig az első ligás FC Vaslui fociklub tulajdonosa és fő szponzora. Ami Romániában sosem botránymentes pozíció.
 
TIFF életműdíjjal idén Krzysztof Zanussi lengyel rendezőt tüntették ki, aki a színpadon elfilózott arról, mit is jelent a Life Achievement Award. Ő most 74 éves, és reméli, ezzel koránt sincs még vége a karrierjének. De már negyvenes éveiben is kapott hasonló életműdíjat Chicagóban, és most elárulta, az öreg emberek is szeretik, ha díjazzák őket.
 
Krzysztof Zanussi és Jakab Benke Nándor
 
És tudja, hogy „Kolozsváron” van, írja Jakab Benke Nándor, aki itt épp a lengyel-magyar barátságot építi Zanussival.
 
Színésznőnek is járt életműdíj: Debra Wingert alakításainak őszinteségéért, bátorságáért, szubverzív humoráért és produceri munkájáért (pl. a palagáz kitermelésének veszélyeiről készített, Gasland című dokumentumfilmért) tüntették ki.
 
Aki szintén frászol az életműdíj nevétől, ezért gyorsan átnevezte a sajátját Mentsétek meg a mozikat! díjra, mivel annyira megtetszett neki a TIFF-nek ez a kampánya a kolozsvári filmraktár és a vidéki mozik megmentéséért. A kiválósági díját idén Florin Zamfirescu román színész kapta.
 
A közönségdíjat a versenyfilmek egyike kapja, de az összes film népszerűségét mérik, és az első tízbe három román is bekerült, örvendezett a fesztiváligazgató. Az összes film közül a Cinema Paradiso tetszett legjobban a kolozsvári közönségnek, a versenyfilmek közül pedig harmadik az Everything We Love, a második a román Quod erat demonstrandum lett, a közönsédíjat pedig a brit Still Life filmmel nyerte Uberto Pasolini.
 
 
A filmet mi is láttuk, és nagyon szerettük, ahogy a főszereplő empátiával és elhivatott alapossággal keresi fel az egyedül meghaltak rokonait, majd attól függetlenül, hogy meg tudta-e győzni őket arról vagy sem, hogy részt vegyenek a temetésen, mindig emberien adta meg a végtisztességet. 
 
A filmben is van néhány poén, Uberto Pasolini viszont rengeteget szórt el mindkét vetítés utáni közönségtalálkozón. Olaszként igazi brit dzsentlemen rengeteg öniróniával és kíváncsisággal megáldva.
 
Most is bemutatták a tíz színészt, akik eddig nagyo(ka)t alakítottak a színpadon, és most filmrendezők figyelmébe ajánlják őket roppant melegen. A bemutató filmecske zenéjét amúgy a szintén kolozsvári Lights Out zenekar játssza, már csak ezért is érdemes megnézni. 
 
Tíz színész filmre vágyik
 
A Shadow Shorts horror-rövidfilmek versenye iszonyú szoros volt, a felhozatal évről évre jobb, mondta a zsűri egyik tagja. A nyertes pedig a Yardbird című ausztrál filmecske, az indoklás szerint a részletek kidolgozottsága és finomsága miatt.
 
A külföldi kritikusok FIPRESCI-díját a Szemet szemért bosszúszekcióban versenyző ír film, a Calvary nyerte. A legviccesebb ennek a zsűrinek az orosz tagja volt, mert végig románul olvasta fel rövid beszédét.
 
A Fiatal Frankofónok zsűrije olyan filmet díjazott, amely minden érzékünkre hatott: Michel Gondry L’Écume des jours (A napok habja) című alkotását, holnap délután még meg lehet nézni. Érdemes.
 
Egyébként külön zsűri bírálta el a Shadow Shorts szekcióban versenyző horrorfilmecskéket, külön a román rövidfilmeket, külön a Román Filmnapokra benevezett nagyjátékfilmeket, és külön a TIFF nagydíjáért versenyző nagyjátékfilmeket.
 
Ezen kívül 2 – 3 – 5 ezer eurókkal díjaztak még csak tervben létező vagy félkész hazai filmeket, amelyeket a Transilvania Pitch Stop, illetve a TIFF Fund elbíráló bizottsága elkészítésre érdemesnek talált. Vagyis várjuk, hogy lássuk majd az Apa hegyeket mozgat, a Marița, a Fifteen Zero Thirty Three, az Opening és a Kompatibilitások című alkotásokat ígéretes román ifjaktól.
 
A helyi filmek versenyét Gábor Lóránd, a Sapientia hallgatója nyerte, az ő díjazásáról itt írtunk bővebben. 

 

Hirdetés