Kelemen: nemigen lesz nagy áttörés kisebbségügyben

De azért aprómunkával lehet építkezni. Talán.
Hirdetés

Ismét a kisebbségi őshonos nemzeti közösségek felé fordult a nemzetközi figyelem az utóbbi időben, nem csak az Európa Tanács (ET), hanem például az amerikai külügyminisztérium részéről is – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Kelemen Hunor, a bukaresti kormánykoalícióban résztvevő RMDSZ elnöke. Az erdélyi politikus hangsúlyozta, sok év után a State Department 2013-as jelentésében ismét szó van a kisebbségekről, ismét beszélnek az erdélyi magyarságról.
A politikus annak kapcsán nyilatkozott, hogy az ET rasszizmussal és intoleranciával foglalkozó szakértői bizottsága (ECRI)kedden közzétette Romániáról készített jelentését, amelyben főleg a romák hátrányos megkülönböztetése miatt bírálja az országot, de a magyarságot is sérülékeny közösségek között említi. Kelemen Hunor szerint az amerikai külügy is hasonló problémákat vet fel, mint az ET dokumentuma. Az ECRI-dokumentum magyaroknak szentelt fejezete – a Székelyföldet beolvasztó – közigazgatási átszervezési tervekre, és a székely zászló tiltására utal, majd felkéri a román hatóságokat, ne alkalmazzanak kettős mércét a nemzeti és regionális jelképek használata tekintetében. Az ET szakértői bizottsága a kommunizmus idején államosított egyházi és (nemzeti/etnikai) közösségi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyhatósági hátráltatását is szóvá teszi, rámutatva, hogy legutóbbi ECRI-jelentés óta a visszaigényelt kétezer ingatlanból csak 568-nak a helyzete rendeződött. Kelemen Hunor kiemelte, a jelentés azt is súlyos kritikával illeti, hogy Románia halasztja a kisebbségi törvény elfogadását.
Arról is beszélt, a magyar nemzeti közösség jogaiért folytatott küzdelemben nehéz partnereket találni Romániában, a helyi politikai elit hozzáállása az ügyhöz hullámzó. Kelemen Hunor hozzátette, időszakonként úgy tűnik, a román politikai vezetés bizonyos kérdésekben az magyarok mellett áll, de az a típusú nagy áttörés, amiről sokan álmodoznak, nem következik be. Aprómunka, apró lépések vannak, és ezekből, téglát téglára téve lehet építeni valamit. Aki nagy áttörésre számít, az folyamatosan csalódni fog – hangsúlyozta az RMDSZ elnöke.

Kép: clujazi.ro

Hirdetés