ActiveWatch: Deșteaptă-te, române!*

Már megint más lépett helyettünk. Bírálják a kötelező hazafiságot a civilek. Köszönjük, ActiveWatch!
Hirdetés
Az ActiveWatch román civil szervezet tiltakozik a zászlók használatát szabályozó romániai törvény tervezett szigorítása ellen, emellett ellenzi a kötelező reggeli himnuszéneklést az iskolákban – olvasható a szervezet szerdai közleményében.
 
Ha a törvény életbe lépne – mondják – akkor a futballcsapatok szurkolói sem használhatnák más államok zászlóját a mérkőzéseken, sőt a szállodák és vendéglők sem tűzhetnék ki más országok lobogóját.
 
A civil szervezet azután tette közzé állásfoglalását, hogy május végén a román szenátus vita nélkül elfogadta az 1994/75-ös számú törvény módosítására irányuló indítványt, amelyet 35 szociáldemokrata törvényhozó kezdeményezett. Az ügyben döntő szava a képviselőháznak lesz, amely később határoz az indítvány sorsáról.
 
A törvénytervezet szerint elemi osztályban kötelezővé tennék a román himnusz rövidített változatának eléneklését minden reggel. Megtiltanák a már nem létező államok zászlajának és címerének használatát, valamint olyan „egységek” jelképeinek kitűzését, amelyek államként való elismerésüket követelik. Ez utóbbi rendelkezés köz- és magánterületre egyaránt vonatkozik.
 
Az indítvány szövege szerint a román zászló kitűzése ezentúl „kötelező” lesz.  
Az 1994-es jogszabály a román zászló kitűzését szabályozza a közintézményekben, ehhez képest a módosító indítvány „megengedhetetlenül, a törvényes kerethez képest aránytalanul kiterjeszti a jogszabályt a magánszférára”
– írják. A civil szervezet szerint a módosítás sérti a szabad véleménynyilvánítás jogát, a szabad lelkiismerethez és a tulajdonhoz való jogot, valamint a kulturális sokszínűséget. Úgy vélik, a kezdeményezők nem indokolták meg, hogy milyen társadalmi szükséglet indokolja a felsorolt alapvető szabadságjogok korlátozását. 
    

A nemzeti kisebbségek jogai is sérülnének, 

hiszen nem használhatnák saját jelképeiket, ami ellentmondana a román alkotmány 6. cikkelyének, amely szavatolja a kisebbségeknek a nemzeti identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez, és kifejezéséhez való jogot.
    
A civil szervezet megállapítja, hogy az az előírás, amely tiltja a már nem létező országok zászlajának a használatát, olyan abszurd helyzeteket teremthet, hogy történelmi témájú előadásokat nem lehet Románia területén bemutatni, illetve régi épületek homlokzatát – amelyeken ilyen jelképek láthatók – módosítani kellene.
    
A kötelező himnuszéneklés kapcsán úgy vélik, hogy a kezdeményezők eredeti elképzelésével éppen ellentétes hatást vált ki, mert a mindennapos éneklés hatására elértéktelenedik ez az ünnepélyes pillanat.
    
A román média úgy értelmezte korábban ezt a módosító indítványt, hogy a székely és a magyar zászló használatának megakadályozására irányul.
 
És akkor átadjuk a szót Ada Mileanak. Az ő dalával üdvözöljük a tervezetet felterjesztő szocdemeket:
 

 

*„Ébredj fel, ó, román”

 

Fotó: www.comunismulinromania.ro

Hirdetés