Népszavazás és statútum a Székelyföldért

Lejárt a kampány, és mégis minden az autonómiáról szól. Még a végén lesz belőle valami.
Hirdetés

Kép: www.sepsiszentgyörgy.info

A Kovászna megyei önkormányzat újabb határozattervezetet fogadna el, amely a székelyföldi fejlesztési régió létrehozását szorgalmazó népszavazás kiírásáról rendelkezik – jelentette be Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke. A Magyar Polgári Párt frakciójának érdeklődésére az elöljáró emlékeztetett: a tavaly novemberben elfogadott határozatot a brassói táblabíróság formai okokra hivatkozva érvénytelenítette, így nem lehetett kiírni népszavazást, ám hatáskörében áll egy újabb népszavazás kezdeményezése, így újabb határozattervezetet nyújtana be a székelyföldi régió létrehozására vonatkozóan.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta, a megyei tanács által elfogadott határozat felfüggesztését célzó per még folyamatban van, de bízik abban, hogy számukra kedvező döntés születik a bíróságon. Felidézte: az elképzelés szerint a referendummal nem a fejlesztési régiókat szabályozó törvényt módosították volna, hanem a népszavazás eredményére hivatkozva az RMDSZ-es honatyák törvénymódosító javaslatot nyújthattak volna be a parlamentben.

Mint ismeretes, Kovászna és Hargita megyében a prefektúra támadta meg a határozatot, míg a Maros megyei önkormányzati képviselő-testület a kezdeményezés ellen szavazott.

Eközben – ha a vártnál lassabban is – dolgoznak az RMDSZ autonómiastatútumán, Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki szervezetének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, a legújabb változat szerint őszre tervezi a dokumentum véglegesítését és parlamenti beterjesztését az RMDSZ és az MPP közös munkacsoportja. Mint részletezte, két héttel ezelőtti első – és eddig utolsó – találkozón abban állapodtak meg, hogy a vakáció alatt idejük és lehetőségük lesz az egyeztetésre.
 Kulcsár-Terza ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a találkozón az MPP küldöttsége átadta az RMDSZ-es delegációnak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiastatútumát. Leszögezték: ők ezt tekintik alapnak, és azt is közölték, hogy csak a történelmi Székelyföldet tudják elképzelni autonóm területként, nem tartják elfogadhatónak a három megyére kidolgozott változatot. Abban állapodtak meg, hogy az RMDSZ megbízottjai – Márton Árpád, Antal Árpád és Székely István – tanulmányozzák a kérdést, és folytatják a megbeszélést. „Azóta nem kerestek minket, most az ő térfelükön a labda, várjuk hívásukat” – nyilatkozta az MPP háromszéki elnöke.

Mint ismeretes, nem kis késésben vannak, hiszen Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke előbb tavaly decembert szabta határidőként, majd februárra, utóbb má­jusra módosította, ta­vasszal pedig több ízben is megígérte, a nyári vakáció kezdete előtt a parlament elé terjesztik a közvitán kiegészített változatot.

 

Hirdetés