Már háborútól is tart a romániai lakosság

Jó, nem ettől félünk a legjobban, de a tavalyihoz képest jelentősen megnőtt azoknak az aránya, akik fegyveres konfliktustól tartanak.
Hirdetés

Nem elég, hogy a gazdasági válság mellett a politikai élet is állandóan forrong, jelentősen nőtt Romániában a térségben zajló fegyveres konfliktusok miatti aggodalom. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem ez a lakosság legnagyobb félelme – jelentette az Agerpres hírügynökség egy közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve. Az INSCOP közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a legtöbben az árak emelkedésétől tartanak, bár arányuk tavaly óta öt százalékkal 25 százalékra csökkent. Ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékra esett vissza a munkanélküliségtől, illetve 16 százalékra a jövedelem csökkenésétől való félelem.
Ugyanakkor a tavalyi 1,4 százalékról csaknem 10 százalékra ugrott azok aránya, akik attól tartanak, hogy Románia háborúba keveredik.
Az állami intézmények közül a hadseregnek van a legmagasabb bizalmi indexe Romániában, amely az utóbbi évben (egy ponttal) 66 százalékra nőtt. A bizalmi rangsorban a csendőrség, illetve a Román Hírszerző Szolgálat következik 58, illetve 48 százalékkal.
A társadalmi szervezetek közül az egyházban bíznak a legtöbben (63 százalék). A sajtó és a civil szféra a középmezőnyben helyezkednek el, a románok pedig a szakszervezetekben (22 százalék) és a bankokban (14 százalék) bíznak a legkevésbé.
A nemzetközi intézmények közül a NATO-ba vetett bizalom a legmagasabb (50 százalék a tavalyi 48,5 százalékhoz képest), előkelő helyet foglal el az Európai Unió is (48 százalék), a sereghajtó pedig a Nemzetközi Valutaalap, amelyben a románok kevesebb mint 24 százaléka bízik.

 

Hirdetés